Så ska eleverna klara betygen under pandemin

Efter införandet av distansundervisning för landets gymnasieskolor syns ett kunskapstapp hos eleverna vid Lapplands gymnasium i Gällivare. Hårdast drabbade är yrkesprogrammen. "Det finns elever som gått med på att förlänga studietiden till nästa år för att klara betygen", säger läraren Andreas Eriksson.

Theo Edlund går andra året på industritekniska programmet och håller för tillfället på med en isborr.

Theo Edlund går andra året på industritekniska programmet och håller för tillfället på med en isborr.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare2021-03-23 19:00

I mars 2020 uppmanade Folkhälsomyndigheten gymnasieskolor att bedriva distansundervisning för att bromsa smittspridningen av covid-19. Nu, ett år senare, väcks farhågor vid Lapplands gymnasium att distansundervisningen lett till att man hamnat i utbildningsskuld till eleverna.

– Vi har mer eller mindre missat halva utbildningstiden det här året, det är den bistra sanningen, självklart påverkar det. Får man bara hälften av tiden kan man aldrig uppnå samma resultat, säger Andreas Eriksson, lärare vid industriprogrammet i Gällivare.

Varannan vecka bedrivs undervisningen på distans och varannan vecka som vanligt i Kunskapshuset. Som lärare på ett av yrkesprogrammen är Andreas Eriksson bekymrad.

– Flertalet kommer klara betygen, men med lägre betyg, bedömer jag. Faran är ju att det är de svagare som får det tufft, och ligger på gränsen att klara godkänt, det är också de som erbjuds förlängd studietid, säger han och fortsätter:

– Det är inget roligt, man ser ju att eleverna hade kunnat nå ett betydligt bättre resultat.

Även företag som erbjuder praktikplats till eleverna vid yrkesprogrammen signalerar om att kunskapsnivåerna är lägre än normalt.

– Det är de praktiska momenten som blir drabbade, hantverksdelarna kan man inte lära ut på distans, säger Andreas Eriksson.

Enligt Mats Johansson, rektor vid Lapplands gymnasium, är det överlag ett utbildningstapp bland eleverna.

– Vi jobbar med hur vi ska hantera det här, både i den lokala skolledningsgruppen i Gällivare och i Lapplands Gymnasiums ledningsgrupp, och stötta de elever som behöver det, säger han.

Lapplands gymnasienämnd har också skickat en skrivelse till kommunerna inför fördelningen av skolmiljarden, som syftar till att öka förutsättningen för elever att få den utbildning de har rätt till trots pandemin.

– Vi hoppas ju på den, så att vi kan använda pengarna till att stötta de elever som inte nått målen, säger Mats Johansson.

En som själv påverkats av beslutet att införa distansundervisning för gymnasiet är Theo Edlund, 17, som läser andra året på industriprogrammet. Han upplever inte att han gått miste om några kunskaper.

– Men det är lite jobbigt, man är hemma ena veckan och andra veckan är man i skolan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!