Så opererar Gällivare sjukhus utan ström

På måndagen var Gällivare sjukhus utan ström under fyra timmar. Sjukhuset hade under strömavbrottet halv beläggning men enligt Gitt Ström, närsjukhuschef för Gällivare, fanns det ingen direkt fara för verksamheten på sjukhuset i samband med strömavbrottet.

På måndagseftermiddagen när strömmen gick på Gällivare sjukhus rådde det halv beläggning på sjukhuset.

På måndagseftermiddagen när strömmen gick på Gällivare sjukhus rådde det halv beläggning på sjukhuset.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2020-12-29 16:43

13.52 på måndagen slocknade ljuset hos 11090 av Vattenfalls kunder. Så även för Gällivare sjukhus, som var en av de 5000 kunderna som fick tillbaka strömmen vid 18-tiden på måndagskvällen. Sjukhuset fick därför driva sin verksamhet med hjälp av sin reservkraftsanläggning.

– Sjukhuset är utrustat med reservkraftanläggning i form av UPS:er och reservkraftaggregat, som går igång omedelbart vid ett strömavbrott. UPS:erna är som stora ”batteri-pack”, som försörjer sjukhuset med ström under tiden som reservkraftaggregaten går igång, säger Gitt Ström.

En anläggning som i praktiken kan försörja sjukhuset hur länge som helst så länge som det finns tillgång till bränsle.

Enligt Gitt Ström så är det första som sjukhuset gör när strömmen går att skicka ut en drifttekniker för att se så att allt på sjukhuset fungerar som det ska.

Trots att strömmen hade gått på sjukhuset fanns det ändå möjlighet att genomföra planerade operationer. 

– Efter att reservkraften slagit igång är vi åter i normal drift. Vissa verksamheter har dessutom ett eget system som förser viktiga funktioner med ström, säger Gitt Ström.

När det inträffar ett strömavbrott på den skalan som under måndagen är det upptill Regionen att se till att de kan genomföra deras verksamhet. Däremot hade sjukhuset kontinuerlig kontakt med Vattenfalls Eldistribution under måndagens avbrott. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!