Så levde man förr - Engelska baracken

De engelska barackerna byggdes på 1880-talet som bostäder för arbetare och tjänstemän vid järnvägen och gruvan. På Hembygdsområdet visas ett av husen med tidstypisk inredning från förra sekelskiftet och 1930-1940-talen.

Ann-Helen Mickelsson iklädd "pigans" finkläder enligt 30-talsstuket.

Ann-Helen Mickelsson iklädd "pigans" finkläder enligt 30-talsstuket.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2013-08-09 16:10

När man går över tröskeln till Engelska baracken stiger man rätt in i det strävsamma livet förr i tiden. Kvinnans lott var tung. Bära ved och hämta vatten. Osande fotogenlampor i vintermörkret. Utedass och slaskhink. Klädtvätt i älven eller bäcken. Familjerna var barnrika och trångbodda. I hyreskontraktet fanns i bland villkoret att familjerna skulle ha två ungkarlar inneboende.

Saltströmming och mjölkhämtare

Engelska baracken innehåller en arbetarbostad och en tjänstemannabostad. I köket står Ingrid Israelsson och kokar potatis vid den gamla järnspisen. Iklädd blårandigt förkläde serverar hon kaffe ur emaljerad kaffepanna och guidar besökare.

– Jag är själv uppvuxen i en arbetarbostad och utgick från hur vi själva hade det då vi växte upp. Vi inredde bostäderna vid Malmbergets och järnvägens 100-årsjubileum år 1988, säger hon.

Ingrid Israelsson och systern Ann-Marie Fransson inredde bostäderna med föremål och möbler från Gällivare museum som ägs av Hembygdsföreningen. Här finns kök och kammare. Korsstygnsbonader, en utdragbar barnsäng, potta, träleksaker. I skafferiet svagdricka, saltströmming och mjölkhämtare. Fönster med spröjs, innanfönster med vadd.

Tjänstemannabostaden har dyrare inredning. Karl-Johan soffa, kristallkrona och spegelbyrå.

Stark arbetarkultur

Hembygdsföreningen arrangerar visningar i bostäderna.

– Engelska baracken låg tidigare vid Norska vägen, vid järnvägen. Det finns två likadana hus på Kilen i Malmberget. Det är en härlig stämning i huset. Arbetarkulturen är stark i samhället och vi vill visa hur människorna levde förr. Det fanns nog både för- och nackdelar, men i dag skulle nog ingen vilja bära ved och vatten och gå på utedass året om, säger sekreteraren i Hembygdsföreningen Ann-Helen Mickelzon.

Missionshuset - nästa projekt

– Kvinnorna som kom till samhället i slutet av 1800-talet kom ofta som pigor för att jobba i någon familj. De var driftiga kvinnor. Många startade egna företag, matserveringar, tvätterier och strykerier. Läskedrycksfabriken startades av en kvinna, säger Ann-Helen Mickelzon.

Hembygdsföreningen går nu vidare till 1950-talet och planerar att inreda Missionshusets övervåning.

– Det ska se ut som en pastorsbostad på 1950-talet och vi jagar nu ett kylskåp från den tiden. Vi vill bygga ett riktigt 1950-tal. Målet är att visa bostadsmiljöer i ett stort tidsspektra, säger Ann-Helen Mickelzon.

Engelska barackerna

Huset byggdes på 1880-talet av det engelska järnvägsbolaget ”The New Gellivare Railway Company” som schaktmästar- och ingenjörsbostäder. Det flyttades 1979 från Norska Vägen till Hembygdsområdet i Gällivare. Den ena lägenheten är inredd som en tjänstemannabostad från sekelskiftet, den andra som arbetarbostad från 1930-1940-talet.

På Kilen i Malmberget finns ytterligare två engelska baracker, byggda av övergivna slipers för 125 år sedan. Det är Malmbergets äldsta byggnader. Husen står numera på rasriskområdet bakom gruvstaket. Länsstyrelsen har begärt att byggnader med stort kulturhistoriskt värde ska tillvaratas och gruvbolaget LKAB har lovat flytta husen för framtida bevarande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!