Så kan socialförvaltningen tvingas spara

Socialförvaltningens kostnader avviker med 10 miljoner kronor mot budget 2018. Det tillsammans med ett effektiviseringskrav på 5,7 miljoner sätter press på politikerna som nu tittar på förslag till effektiviseringar. "Det är ett tufft läge", säger Iris Dimitri (V).

Foto:

Gällivare2018-07-25 05:00

Budgeten för 2018 var satt till 478 miljoner kronor. Att socialförvaltningens kostnader avviker med 10 miljoner kronor från den fick nämnden veta vid budgetuppföljningen i maj.

– Budgetläget är besvärligt. Just nu har vi ett back på tio miljoner kronor. Sen har vi dessutom ett effektiviseringskrav på 5,7 miljoner under 2019. Det är mycket pengar att hämta in, säger Iris Dimitri (V), ordförande i socialnämnden.

Som förklaring anges att underskottet främst beror på personalkostnader i en tid när det råder arbetskraftsbrist, främst av sjuksköterskor och socionomer. En lösning har varit att anlita personal från bemanningsföretag, vilket belastar personalbudgeten. Särskilt ansträngt är läget under sommaren och kommunen har erbjudit sommarförmåner för att klara bemanningen.

– Nu under sommaren har vi ett allvarligt läge. Man har jobbat väldigt bra i förvaltningen med att hitta lösningar för att klara sommarperioden. Men problemet med bemanningen kommer att kvarstå. Där har vi tryckt på att det måste lösas långsiktigt, och det arbetet pågår, säger Iris Dimitri.

Även ofinansierade tjänster anges som en förklaring till underskottet, något som nämnden inte varit medveten om.

– Det kom lite som en chock i budgetredovisningen. Det måste vi se över.

Det rådande budgetläget innebär att åtgärder måste sättas in och politikerna har börjat titta på förslag till effektiviseringar. Bland annat har det beslutats om en avveckling av Enens servicehus.

– Men det är en successiv avveckling. En snabb lösning vore olika boendeformer, exempelvis trygghetsboenden i centrala Gällivare, säger Iris Dimitri.

Man tittar även på andra alternativa lösningar, där ett av förslagen handlar om att minska platserna från 85 till 70 på det planerade äldreboendet på Repisvaara. Ett alternativ kan istället vara att utöka hemsjukvården.

– Vad gäller budgetfrågorna så är inga beslut tagna. Det är förslag som vi tagit fram för att man ska börja jobba med hur vi ska hämta hem det här backet. Förvaltningen har fått i uppdrag att se över det.

Vad den slutgiltiga kostnaden blir vet nämnden först till hösten när siffrorna för sommaren har kommit in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om