Planerandet och byggandet av multiaktivitetshuset är en följetong som säkerligen gett många Gällivarebor gråa hår. Enligt de första planerna skulle byggnaden stå färdig redan 2021, men av olika orsaker har projektet försenats och om allt går som det ska kommer invigningen istället ske sommaren 2027.
Under hela hösten har det varit full aktivitet i gropen, som nu sakta men säkert börjat förvandlas till en byggarbetsplats.
Kyla och snö är ingenting som hindrar arbetet. Dagen vi släpps in innanför grindarna till bygget så visar termometern 16 minusgrader och kylan biter i kinderna.
– Historiskt sett här i Norrbotten har arbetet ibland fått avbrytas på grund av att det varit för kallt, särskilt i januari. Då kunde arbetet ibland stå still en hel månad. Men de senaste tio åren har vi knappt haft några problem alls. Det har blivit varmare, det är tydligt. Köldmässigt har vi inte längre alls så tuffa vintrar som vi kunde ha förr i tiden, säger Ola Uddelind, platschef på företaget Nåiden Bygg, som anlitats för arbetet med den tredje etappen.
Det kanske inte är lika kallt som förr, men det är ändå svårt att inte bli imponerad över byggnadsarbetarna som jobbar på ute i kylan från tidig morgon till sent på eftermiddagen. Och i Norrbotten är det en enorm skillnad att bygga hus på vintern jämfört med sommarhalvåret.
– Det krävs mycket mer. Vi måste ju värma upp marken så att vi inte får någon tjäle. Vi har även värmekablar som tillför extra värme så att det ska gå att jobba. Så småningom kommer vi att bygga stora uppvärmda tält över området så att det går att arbeta oavsett kyla och nederbörd, säger Ola Uddelind.
En annan utmaning med bygget är den djupa gropen. Det är inte lika tydligt nu när bottenplattan är gjuten och betongstommen för det första våningsplanet också börjat komma på plats.
– Vi är ju sju meter under grundvattennivån, så nog är det djupt, säger Ola Uddelind.
För att gropen inte ska bli en bassäng har man installerat stora pumpar som arbetar dygnet runt veckans alla dagar. Vattnet renas innan det spolas ut i dagvattensystemet.
– Utan pumparna hade det inte fungerat. Vattnet skulle fyllas på väldigt fort.
En ytterligare utmaning är den som man delar med de flesta företag och verksamheter i Malmfälten – svårigheten att hitta personal. Nåiden Bygg hittade lösningen i Lettland. Företaget har köpt ett lettiskt företag och därifrån kommer samtliga byggnadsarbetare som arbetar med den tredje etappen.
– De jobbar måndag till fredag i fyra veckor och sedan åker de hem för en veckas ledighet. De flesta jobbar mellan sju på morgonen och sex på kvällen och en del mellan sex på morgonen till åtta på kvällen.
Ola Uddelind visar runt på arbetsplatsen. Med på visningen är även Örjan Matti, projektledare på Tyréns och Peter Eriksson, tillförordnad projektchef på Gällivare kommun.
På området rör sig ett 20-tal arbetare. Ola Uddelind visar var simbassängerna och vattenrutschkanan kommer att ligga. En ganska stor del av multiaktivitetshusets yta kommer att upptas av badhusdelen som ska ersätta den nuvarande simhallen.
– Simhallen är ju rätt gammal, så det är säkert väldigt välkommet. Det kommer bli jättebra när allt är klart, säger Peter Eriksson.
Det är extrem bostadsbrist i kommunen - var bor byggarbetarna?
– Vi hyr bland annat några villor och sen finns det ju rivningslägenheter i Malmberget som inte längre hyrs ut till allmänheten. Men det har varit ett jäkla jagande att få tag på bostäder.
Den här etappen ska ju vara klar till augusti nästa sommar. Drar ni igång med den fjärde och sista etappen då?
– Om det går som det ska så hoppas vi att vi har en entreprenör klar till etapp fyra i februari. Men det praktiska arbetet i etapp fyra startar ju inte förrän etapp tre är klar.
– Dessförinnan har vi en teoretisk period där vi gemensamt med entreprenören går igenom handlingar och ritningar för att se om det är något vi kan göra på ett mer effektivt sätt. Antingen för att spara pengar eller tid eller båda delarna, säger Örjan Matti, projektledare på Tyréns.
Vad säger Gällivareborna? Får ni mycket klagomål?
– Jag tycker att det varit ganska lugnt ändå. Nu ser de ju att det faktiskt är något på gång. "Är det på riktigt nu?", frågar de och vi svarar "ja, nu är det på riktigt.", säger Örjan Matti.