Rovdjuren är för många

Vid gårdagens fullmäktigemöte informerade länsstyrelsen om den nya rovdjurspolitiken. Besluten flyttas från Stockholm till Norrbotten, vil-ket kommer att minska antalet björnar och järvar i länet.Gällivare kommuns miljöpris gick i år till företaget Nikka-luokta Sarri AB.

Ulf Normark delar ut kommunens miljöstipendium till Margareta Sarri och Anna Sarri, som driver företaget Nikkaluokta Sarri Ab.FOTO: Marie Ridderström

Ulf Normark delar ut kommunens miljöstipendium till Margareta Sarri och Anna Sarri, som driver företaget Nikkaluokta Sarri Ab.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-10-19 06:00
Antalet björnar har ökat kraftigt de senaste åren och det finns uppskattningsvis 900 björnar i Norrbotten. Björnar är svåra att räkna, därför pågår en inventering, där man samlar in björnspillning för dna-testning. Det berättade Kjell Sundvall, fältchef vid länsstyrelsen och Håkan Tyrén, invente-ringsansvarig.
- Rovdjur ska finnas, det är positivt att arterna finns, men attityderna hos människorna växlar. Rovdjur både älskas och hatas, säger Kjell Sundvall.
För mycket rovdjur
Den nya rovdjursförvaltningen innebär att besluten släpps iväg från Stockholm och ut till regionerna. Varje län blir suveränt
i sina beslut. Rovdjurspolitiken har tidigare gått ut på att bygga upp en rovdjursstam vilket lett till att Norrbotten har rovdjur som aldrig förr. I framtiden ska toleransnivåer för antalet rovdjur, kopplat till samebyarna, tas fram. Till rovdjuren räknas björn, järv, varg, lo och kungsörn.
Vargarna drar söderut
Två tredjedelar av Sveriges järvstam, 165 djur, finns i Norrbotten. Dessutom en fjärdedel av björnstammen och en tredjedel av kungsörnsstammen. Vargstammen ska begränsas till områden utanför renskötselområdena.
Fyra vargar har observerats
i Norrbotten, men vargarna springer långa sträckor på kort tid och förflyttar sig ofta söderut, vilket ses positivt av länsstyrelsen.
Vid måndagens fullmäktigemöte delades Gällivare kommuns miljöstipendium ut.
I år gick det till företaget Nikkaluokta Sarri AB.
- Nämnden var helt enig. Vi tycker det är toppen och vi vet hur mycket de har jobbat för miljön. Verksamheten tar ett stort miljöansvar. De använder lokalproducerade varor och har ett kretsloppstänkande, säger Ulf Normark, ordförande i miljö- och byggnämnden.
Samisk matlagning
Mor och dotter Sarri fick en check på 5 000 kronor, blommor, diplom och äran för sin miljöinsats.
- Vi är mycket glada över priset. Miljön är viktig för oss och fjällets gäster är mycket miljömedvetna. Hela verksamheten är certifierad, vi försöker spara el och använder lokala råvaror i restaurangen, säger Margareta Sarri.
Nikkaluokta Sarri AB har tagit emot gäster i 100 år i fjällbyn Nikkaluokta, vid porten till Kebne-kaise.
- Vi har 65 bäddar, stugby, konferenser och aktiviteter. Dagsturer i fjällen, skoterfärder och samisk matlagning. Vi ordnar det som gästerna önskar. Här får gästerna stanna till och njuta av naturen, säger Anna Sarri.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om