– Att flytta till Gällivare gav mig chansen att ta ett karriärkliv som jag kanske aldrig fått på andra håll, säger Robin Rydkvist.
Tidigt i våras blev Robin kontaktad av en rekryterare om en tjänst som butikschef på Stora Coop. Han var då butikschef på Coop Bergsåker – en mindre Coop-butik i Sundsvall. Till en början var det inte ens tydligt var tjänsten låg, men när det blev klart att det handlade om Gällivare väcktes hans nyfikenhet.
– I början kändes det mest som en spännande fantasi, säger Robin.
Men det dröjde inte länge förrän det hela började kännas mer konkret. Efter en digital intervju reste Robin norrut för en ny intervju med chefer från Coop Norrbotten.
– När jag flög in över Gällivare och såg fjällen och naturen kände jag direkt att det här kunde bli något speciellt, säger han.
Besöket blev avgörande, och i mars tackade han ja till erbjudandet. Två månader senare började han sin nya anställning med utbildning och praktik i Luleå och Piteå.
– Det kändes som att testa att jobba utomlands. Gällivare är en helt annan värld, säger han.
Robin och Anna hade träffats i december året innan och blivit ett par. Tidigt i somras tog Anna sin lärarexamen i Sundsvall. När Robin först berättade om jobbet för Anna var hon både förvånad och nyfiken. Anna förklarar att hon tidigare hade svårt att tänka sig en framtid utanför Sundsvall, men samtalen om jobbet förändrade hennes syn.
– Jag trodde aldrig att vi skulle flytta så långt norrut, men ju mer vi pratade om det desto mer kände vi att det kunde bli en spännande nystart, säger Anna.
Flytten innebar en ny början för både Robin Rydkvist och sambon Anna Edvall. Efter att ha tackat ja till tjänsten flyttade Robin upp först och bodde i olika tillfälliga boenden. I början pendlade han mellan olika lösningar, från hotellrum till korttidsboenden på Dundret.
– Det var tufft att inte ha ett riktigt hem under den perioden, men jag visste ju att det var en övergångsfas, säger han.
Robin och Anna ställde sig i kö hos det kommunala bostadsbolaget Topbostäder i mars, men det skulle dröja ända till september innan de fick en egen lägenhet på Luleåvägen genom förturskön. Det gav dem äntligen en fast punkt efter månader av tillfälliga boenden. Det var också då som Anna flyttade upp på riktigt, redo att börja sitt nya jobb på Tallbackaskolan efter att ha avslutat sina studier.
– Jag behövde bara ringa ett samtal och sedan var jobbet mitt. Här skriker de ju efter legitimerade lärare, vilket gjorde beslutet ännu lättare, berättar Anna och säger att hon under hösten känt sig allt säkrare på att det var rätt beslut.
– Det känns som en personlig utveckling, att flytta hit, säger Anna. Vi har båda fått fantastiska jobb och blivit väl mottagna.
Robin beskriver hur Gällivare erbjuder möjligheter som är svåra att hitta på andra platser.
– Här kan man få chans att testa jobb och karriärer som annars skulle kännas ouppnåeliga om man inte har rätt erfarenhet, utbildning och ålder. Samtidigt ger närheten till naturen och upplevelser som midnattssolen en livskvalitet som är svår att överträffa, säger han.
Men det finns utmaningar. Robin har sin dotter Lo kvar i Sundsvall.
– Det är svårt att vara ifrån henne, men vi gör allt vi kan för att hålla kontakten och ses så ofta det går, säger Robin.
Samtidigt lyfter Anna fram att avståndet till vänner och familj är något de fått vänja sig vid.
– Det är klart att vi saknar dem, men vi har hittat sätt att hålla kontakten och göra avståndet mindre kännbart, säger Anna.
Flytten har också inspirerat andra i deras omgivning. Annas storebror, som alltid varit intresserad av naturen, hörde av sig till Robin och frågade om det fanns möjlighet att hitta ett jobb i Gällivare.
– Han blev så avundsjuk när vi berättade om allt här, och nu har han faktiskt flyttat upp hit och börjat jobba på Coop han också, säger Anna.
Flytten har också gett dem en chans att omvärdera fördomar om livet i norr. Robin blev till exempel förvånad över hur mycket som händer i Gällivare.
– Jag var inte beredd på att det är så många evenemang här för en så liten stad – festivaler, spelningar med artister och stå-upp komiker. Det händer verkligen mycket, säger han.
Han nämner också att dialekten blev en oväntad överraskning.
– Under mina veckor i Piteå blev jag lite skrämd av Pitemålet, men här uppe var det betydligt enklare att hänga med.
De har också upptäckt att restaurangutbudet är långt bättre än vad de hade förväntat sig.
– Vi har blivit väldigt positivt överraskade, säger Robin som har ett stort intresse för matlagning.
Anna är imponerad av arbetsmiljön på Tallbackaskolan och det stöd hon fått som nyexaminerad lärare.
– Jag har en mentor och kollegor som alltid finns där för mig. Det känns tryggt, säger hon.
Under sin fritid har paret utforskat Gällivares unika natur och upptäckt hur den blivit en viktig del av deras nya vardag. Midnattssolen, norrskenet och den storslagna fjällmiljön är några av de upplevelser som fångat deras hjärtan.
– Att stå på Dundret och se norrskenet dansa över himlen, det är något jag aldrig kommer glömma, säger Robin.
När Robin och Anna bestämde sig för Gällivare, lovade de varandra att stanna i minst tre år, men är öppna för att bli kvar längre.
– Vi tar det som det kommer. Just nu trivs vi jättebra och känner att vi hittat vår plats, säger Anna.