Rivning - startskott för ny idrottsplats

Nu rivs den gamla läktaren på Gällivare idrottsplats. Visionerna inför framtiden är en utvecklad idrottsplats, kanske en multiarena.

Staffan Bröske, ordförande GSK.

Staffan Bröske, ordförande GSK.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2012-11-16 09:03

Den gamla läktaren med omklädningsrum från 1930-talet rivs. Den är i dåligt skick och räddningslöst förlorad, säger Staffan Bröske, ordförande för GSK.

- Rivningen av läktaren är ingen tillbakagång utan ett första steg i en ny utveckling för framtiden. Visionsarbetet går nu över i ett handlingsprogram. Här ska byggas en ny idrottsplats med läktare och klubblokaler. Vi har ideér om en pool, säger Staffan Bröske.

GSK:s tidigare vision om en multiarena med badhus, sporthall, ishall och fotbollsplan har fått nytt liv.

Visioner ska bli verklighet
I och med samhällsomvandlingen och de planerade rivningarna av idrottsanläggningarna i Malmberget ligger idéerna rätt i tiden.

Staffan Bröske säger att det är dags att ta nästa steg.

- Området ligger perfekt i ett framtida Gällivare och det har vi med i vårt visionsarbete. Vår tanke är att Idrottsplatsen ska utvecklas. Det har funnits tankar på en pool i samarbete med Gällivare Camping. Det finns mycket visioner i kommunen. Nu måste man gå från visioner till praktiskt handlande och det vill vi göra nu. En multiarena tycker vi är intressant.

Gällivare camping ägs av GSK. Kommunen äger marken. GSK tänker sig ett samarbete med Gällivare camping och Gällivare kommun för att skapa den nya idrottsplatsen centralt i Nya Gällivare, med nya bostadsområden vid Repisvaara och Vassaraälv, samt en ny gymnasieskola i centrum.

- Vi vill bevara hembygdsområdet, kulturen och campingen mitt i stan. Nu har vi konkreta planer för en utvecklad idrottsplats som vi ska presentera för kommunen. I närtid går det in en skrivelse till kommunen om detta, mer vill jag inte säga, men rivningen är ett steg för att gå vidare i vårt projekt för att utveckla idrottsplatsen, säger Bröske.

Rivningen utförs av Maskintjänst AB och GSK:s egna krafter. I traktorn sitter Stig Vingbäck.

- Vi har rivit 120 hus i Malmberget, för ovanlighetens skull är vi nu i Gällivare. Den här rivningen tar några dagar och den gamla byggnaden från 1932 består mest av miljövänligt material. Kåken är genomrutten och väldigt instabil så det är tur att den rivs nu, säger Vingbäck.

"Lyft för Gällivare"
Carola Engelmark, receptionist vid Gällivare camping, hoppas på en fin utomhuspool.

- Det skulle innebära ett lyft för Gällivare och campingen. Då skulle turistande barnfamiljer komma till Gällivare, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om