Den gamla järnvägstationen i Gällivare har gått igenom en total förvandling. Den nedgångna byggnaden har renoverats och inretts med kälkar, renskinn och lappländsk kuriosa. Ambitionen är att vara Sveriges mest öppna turistcenter.
Inlandsbanans resenärer möts av musik, såpbubblemaskin och välkomnande personal. I Resecentrum kan besökarna lämna in bagage, hyra cyklar, kanoter och kajaker. Mitt emot Resecentrum finns Grand Hotel Lapland som byggs om och får 90 nya rum, pool, bastu och uteservering på taket. En tillgång för samhället, anser turistchefen Eva Olsson.
En chans att blomma
Nye vd:n för Visit GellivareLapland, Eva Olsson, kommer från Gävle där hon arbetat med stadsutveckling. Hon är fascinerad av fjällvärlden, Dundret och midnattssolen.
– Nu har Gällivare sin chans att blomma ut ordentligt, gruvorna går bra, stadsflytten från Malmberget ger nya möjligheter. Inlandsbanan kommer till Gällivare som är slutstation kl 21.45 och åker från Gällivare 7.30. Vi möter besökarna vid tåget och vid flyget. Delar ut veckoprogram och informerar om alla aktiviteter, exempelvis midnattssolstur på Dundret, gruvbesök i Aitik och LKAB. Dundret tomten, fiskekort och fiskeflyg, där man kan ta en sväng i världsarvet Laponia.
Hon tror på visionen om en linbana från centrum till Dundret.
– Det är en underbar idé. Gör det nu! Det skulle vara ett lyft för besöksnäringen, man måste våga för att vinna, säger hon.
Fascineras av kontraster
Eva Olsson är headhuntad för sitt uppdrag och trivs i Gällivare. Midnattsolen är fantastisk, säger hon. Ljuset ger energi och trots det ovanligt kyliga junivädret med snö och hagel, anser hon att Gällivare har en enorm potential som turistort.
– När jag kom till Gällivare i januari var det minus 36 grader kallt, så kallt att man nästan inte kunde andas. Jag köpte en spark och fascineras av kontrasterna, det kolossalt kalla och det fantastiska blå ljuset på vinter. Norrskenet lockar japanska turister och vi ska satsa ännu mera på Japan.
– Jag blev lite besviken när jag kom för jag trodde det fanns kåtor överallt. Mer kåtor till Gällivare! Vi måste satsa på tillgänglighet och förlänga öppettiderna. Tomtespelen är viktiga och vi ska börja tomta redan i Stockholm på Sergels torg den 20 november. Med den här positionen och platsen går det att göra så mycket mer. Vi är älvnära, centrumnära och fjällnära, säger Eva Olsson.
Fotnot: På övervåningen byggs ett Laponiarum. Invigning fjärde oktober. Projektet är delfinansierat av Europeiska Unionen, sju miljoner, Gällivare kommun satsar närmare tio miljoner.