Rehab - ett lyft för vården

En ny öppenvårdsrehabilitering - för patienter inom stroke-vård, reumatologi, neurologi och ortopedi - invigdes i Gällivare i går. - En öppenvårdsrehabilitering i närområdet kommer i hög grad att bidra till ökad livskvalitet för patienter med långvariga och återkommande rehabiliteringsbehov, sade länschef Ulf Bergman.

Invigning av en ny öppenvårdsrehabilitering vid Gällivare sjukhus. Vårdteamet: Karin Isaksson Mettävainio, Carine Nutti, Marie-Louise Andersson, Lisa Utsi, Ulla Stranius, vårdchef Ingegerd Hamstig och länschef Ulf Bergman.FOTO: Marie Ridderström

Invigning av en ny öppenvårdsrehabilitering vid Gällivare sjukhus. Vårdteamet: Karin Isaksson Mettävainio, Carine Nutti, Marie-Louise Andersson, Lisa Utsi, Ulla Stranius, vårdchef Ingegerd Hamstig och länschef Ulf Bergman.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-06-08 06:00
Invigningen förrättades av landstingsrådet Kent Ögren som klippte det blågula bandet med en guldförgylld sax.
- Det är oerhört glädjande att förrätta denna invigning och ett lyft för hela vården. Dagens sjukvård med kortare vårdtider innebär att det är i än högre grad viktigt att patienterna får en fortsatt rehabilitering av god kvalitet. Verksamheten i Gällivare bidrar också till landstingets mål att rehabiliteringen ska bli kvalitativt likvärdig över länet, sade Ögren.
Patientföreningar positiva
Gällivare sjukhus har saknat öppenvårdsrehabilitering, till skillnad mot övriga sjukhus i Norrbotten, och nu är patientföreningarna positiva.
- Vi har förhoppningar om att våra medlemmar ska få komma hit och få en god rehabilitering
i närområdet. Därigenom slipper de långa resor och en dagrehabilitering innebär att de kan bo hemma, säger Reumatikerföreningens ordförande, Åsa Drugge.
Invigningen fick en festlig inramning med lättare förtäring, porlande dryck och rundvandring i lokalerna. Landstingsråden Kent Ögren, Britt Westerlund och Monica Carlsson, länschef Ulf Bergman och vårdchef Ingegerd Hamstig deltog. Kommunalrådet Tommy Nyström uppvaktade med en gåva från kommunen.
Individuellt anpassad
Öppenvårdsrehabiliteringen är placerad i Gällivare sjukhus,
och i vårdteamet ingår sjukgymnast, arbetsterapeut, sjuksköterskor och rehabassistent. Läkare och kurator konsulteras från avdelningen.
- Vi har fått positiva reaktioner från patienterna och det här känns väldigt bra. Patienten är vårt fokus. Rehabiliteringen är individuellt anpassad och vanligtvis fyra veckor lång, säger sjuksköterska Carine Nutti.
Träning och gemenskap
De första rehabiliteringsgrupperna, med sammanlagt åtta patienter, har startat sin rehabilitering och dagsprogrammet innehåller individuellt anpassad träning med två pass om dagen. Sjukhuset kan erbjuda bassängträning, gångträning, balansträning och finmotorikträning. Viktigt är också den sociala gemenskapen, kaffestunden och det avslutande avspänningspasset.
Omkring 150 personer drabbas årligen av stroke i Gällivare sjukhus upptagningsområde. Även yngre personer drabbas av stroke, som i bland är stressrelaterad.
- De som kommer till oss får nu helt andra möjligheter till träning och kvalitet i vården, även vårdtider och inläggningar på sjukhus kan förkortas, säger enhetschef Ulla Stranius.
Verksamheten stänger inom kort för semester och öppnar åter den 23 augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om