De lagar mat till skolor, förskolor, äldreboenden, sjukhuset och ensamhushåll, under förra året producerades 925 000 matportioner. Hälften av de anställda är icke-svenskfödda, en tredjedel är män och 100 procent av föräldraledigheten tas ut av män, berättar Anki Haglund, vd på Matlaget.
– Förr skämdes folk för att jobba här, jag vet inte riktigt varför Matlaget fick sådant dåligt rykte. Men vi bestämde oss för att jobba upp företaget och för att vända på det, säger Anki Haglund.
Det har tagit sin tid. Då, för över tio år sedan, var det svårt att hitta personal. Kraven för att arbeta på Matlaget var att ha utbildning och kunna det svenska språket. Men, som Anki Haglund säger, de "kavlade upp ärmarna" och satte igång. Med hjälp av Arbetsförmedlingen och utbildare fick de tag på personal.
– Vi skaffade handledare så de fick vägledning i köket och berättade hur vi jobbar – vi ser människan, berättar Britt-Inger Wallgren, samordnare med personalansvar.
– Vi började smått och trevande. Det har inte alltid varit lätt och vi har fått stångas mot fördomar från flera håll, men vi har hittat en balans där vi har kört med att alla behövs, säger hon.
Man använder sig av rundgång – alla arbetar på alla platser i köket. Disktjänsterna köps in av Samhall för att frigöra kompetens. Språksvårigheter har varit ett problem stundtals då arbetet på Matlaget innebär många elektroniska listor.
– Det måste du kunna läsa. Jag tror man har förstått när man kommer hit att man måste kunna svenska bättre, säger Anki Haglund.
Det centrala hos Matlaget är att man inte gör skillnad på någon, vilket skapar trygghet. De anställda ges stöd och förutsättningar så de kan utvecklas men man ställer också krav:
– Vi ändrar inga regler för någon. Är det påsk är det påskmat, är det jul är det julmat, steker vi fläsk så steker vi fläsk. Det är inget vi hymlar med. Men det blir en trygghet för personalen att veta att det är lika för alla, säger Anki Haglund och fortsätter:
– Det ska vara ömsesidigt. Vill du jobba hos oss kräver vi detta av dig och du kan förvänta dig det här av oss.
Vad har ni lärt er under dessa år?
– När man jobbar med det här ser vi framför allt hur bra vi har det. Det är kanske något du inte ser om du inte tar emot de här människorna. Man får så mycket på köpet, både glädje och sorg, säger Anki Haglund.
För Victor Toivonen och Faith Kobusingye har Matlaget inneburit extra grädde på moset. De träffades nämligen på arbetet. Han är från Sverige, hon från Uganda.
– Jag var hennes handledare. Så småningom blev vi ett par och nu bor vi ihop, säger Victor Toivonen.
– Det är bra att jobba här, det är varierande och händer alltid något nytt, säger Faith Kobusingye.