Rätt båt fanns inte - uppfann en själv

Han kallar sig själv radonskadad bergssprängare. Men på fritiden är Lars-Henrik Henriksson en av två uppfinnare till båten som får utomhusexperterna att jubla.

Möttes. Lars-Hernik Henriksson från Malmberget och Kurt Sjöblom från Göteborg träffades tack vare deras gemensamma intresse för dykning. I veckan lanserar de en av de produkter de utvecklat tillsammans genom åren som gått sedan dess, trekkayaken.

Möttes. Lars-Hernik Henriksson från Malmberget och Kurt Sjöblom från Göteborg träffades tack vare deras gemensamma intresse för dykning. I veckan lanserar de en av de produkter de utvecklat tillsammans genom åren som gått sedan dess, trekkayaken.

Foto: Privat

Gällivare2016-06-11 07:00

I en säck som inte är större eller tyngre än ett tält ryms båten - som inom tio minuter sträckt ut sig till tre meter lång. Det är den helt nya Trekkayak, som uppfunnits av Malmbergsbon Lars-Henrik Henriksson och kompisen Kurt Sjöblom från Göteborg.

– Vi kände att det inte fanns rätt sorts båt för våra ändamål. Det finns inget som är så här litet och som bär så mycket. Användningsområdet är stort, allt från ungarnas badbåt i stugan till forsränning, säger Lars-Henrik Henriksson.

Det färdiga resultatet blev till två båtar, den ena på tre meter med en arbetsvikt på 300 kilos vikt, och den andra på 4,20 meter som tar 500 kilos vikt, men att nå dit tog några skisser.

– Det gick åt en och annan flaska vin till det här (skratt). Vi har klurat länge, pratat om det långt innan det skulle kunna gå att göra, berättar Lars-Henrik Henriksson.

Båten ska även passa till att även kunna ha med på fjällturer och enkelt kunna veckla ut den vid en fjällsjö för att fiska eller dyka.

­– Jag är intresserad av egentligen allt som har med friluftsliv att göra, och mycket av det är vattenaktiviteter, bland annat med dykning och dykuppdrag, säger Lars-Henrik Henriksson.

Det är inte första gången som uppfinnarteamet tar fram utrustning. I början av 2000-talet ägnade de sig åt att utveckla dykarmaterial som andningsutrustning och våtdräkter. Något som varit användbart när det var dags för nästa omgång av idéer.

– Vi har lärt oss mycket därifrån, kunskap om hur saker fungerar i vatten. Sen är det viktigt att lära av andra. Folk blir världsmästare i sin egen verkstad och glömmer bort att se utanför och upptäcka vilka snillen det finns.

Just nu ska båten lanseras, och Trekkayaken har redan rönt uppmärksamhet bland jättar inom området.

– Jag kan inte säga vilka som är intresserade än, men vi har fått samtal USA, Australien, Tyskland, Holland, Kanada och Norge med olika förslag. Det är häftigt för en radonskadad bergssprängare från Malmberget, säger Lars-Henrik Henriksson, som till vardags jobbar i Vitåforsgruvan.

Efter lanseringen följer ytterligare utveckling av produkten, och dessutom olika möten med de som hört av sig.

– Det kommer att bli en annorlunda men spännande sommar, säger Lars-Henrik Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om