Rånaren i Gällivare fick inga pengar med sig

GÄLLIVARE. Rånförsöket mot Ica Supermarket blev en flopp. Butikens kassasystem för-hindrade att rånaren kom över pengar.Kassörskan chockades av det inträffade och den övriga personalen är omskakad.

Peter Nordstrand driver butiken. "Man blir både upprörd, förbannad och ledsen när något sådant här inträffar", säger han.

Peter Nordstrand driver butiken. "Man blir både upprörd, förbannad och ledsen när något sådant här inträffar", säger han.

Foto: John Filipsson

Gällivare2008-05-28 06:00
Det var några minuter i 21 på måndagskvällen som en maskerad man rusade in på Ica på Lulevägen i Gällivare. Han hotade kassörskan med en kniv och uppmanade henne att öppna kassalådan.
- Vad rånaren inte kan ha uppmärksammat är att vi sedan något år tillbaka har ett så kallat cash guard-system installerat, säger Peter Nordstrand som driver butiken.
Kassörskan utan pengar
Systemet innebär att kassörskan inte kan öppna kassalådan, även om hon skulle vilja göra det. De enda pengar kassapersonalen kommer i kontakt med är de som kunderna lämnar när de betalar varorna.
- Att vi installerade det här systemet var i första hand för att personalen skulle slippa drabbas av nickelallergi vid hanteringen av mynt, säger Peter Nordstrand.
- Risken för rån har vi aldrig bedömt som överhängande.
Omskakade och chockade
Men i måndags hände det i alla fall. Kassörskan som hotades av den knivbeväpnade rånaren chockades och den övriga personalen är väldigt omskakad.
- Det känns väldigt nervöst att sitta i kassan nu, sade Saeko Nyberg på tisdagsmorgonen när affären öppnade som vanligt.
Riktigt som vanligt var det trots allt inte. Före öppnandet hade de anställda suttit i samtal med varandra för att försöka bearbeta det som inträffade kvällen innan.
Kassörskan var kvar på Gällivare sjukhus.
- Jag har talat med henne i telefon och hoppas att hon ska kunna komma tillbaka så fort som möjligt, framför allt för att kunna bearbeta det som inträffade, säger Peter Nordstrand.
Ökad säkerhet
I samtalen diskuterades bland annat ökad säkerhet för de butiksanställda. Kent Tina, ombudsman på Handelsanställdas förbund, deltog.
- Ju senare affärerna har öppet på kvällstid, desto mera utsätter man sig för risken att något sådant här kan inträffa, säger Kent Tina.
Vid rånförsöket befann sig flera kunder i affären. Polisen har gått hopp om att få tag i gärningsmannen.
- Vi har bedrivit inre spaning och hållit vittnesförhör hela tisdagen men inte gripit någon ännu. Vi ser väldigt allvarligt på sådana här händelser, säger tillförordnade utredningschefen Eva Sjöström hos polisen i Gällivare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om