Pyroman kan ha anlagt bränderna

Ännu på måndagen kändes kraftig brandrök från den nedbrunna bilverkstan. Polisen efter-lyser nu vittnen till den senaste tidens bränder i Gällivare. Det kan finnas ett samband mellan den anlagda branden vid godscentralen och branden vid bilverkstan.

Foto:

GÄLLIVARE2010-08-03 06:00
I söndags brann Sjöbergs bilverkstad på Oljevägen. Branden var mycket kraftig och ödelade både bilverkstan och tillhörande förrådsbyggnad. Polisen utreder nu den senaste tidens bränder i Gällivare. Det kan finnas ett samband mellan branden i bilverkstan och branden den 18 juni, då någon försökte sätta eld på den gamla godscentralen i samma område.
- Det ska göras en teknisk undersökning när brandhärden svalnat och det tar någon dag. Vi vet inte brandorsaken och vi får se om det finns ett samband mellan bränderna. Platsen ligger nära, det kommer man inte i från. Det finns inget som tyder på att barn lekt med tändstickor, säger Kjell-Åke Andersson, utredare vid gällivarepolisen.
Efterlyser vittnen
Det är polisens tekniska enhet i Luleå som utreder branden. Vid bränder där allt är totalförstört kan det vara väldigt svårt att hitta brandorsaken.
- Det primära är att hitta var branden startat och polisen vill ha tips av allmänheten. Om någon iakktagit något som har samband med branden och om någon sett var branden börjat, i vilken del av byggnaden, då har man något att utgå i från när man ska söka brandorsaken, säger Kjell-Åke Andersson.
Den 18 juni, när det brann i gamla godscentralen, blev polisen kontaktad av en person klockan tre på morgonen. Polisen vill gärna ha kontakt med den personen, som kan sitta inne med viktiga upplysningar.
- Jag hoppas verkligen att vederbörande hör av sig till mig, säger Kjell-Åke Andersson.
Oklar brandorsak
Byggnaden ägs av Forsbostäder och var till salu, sedan en tid. Vid Sjöbergs bensin och bilservice är chocken stor och ingen orkar uttala sig i tidningen.
Den häftiga branden hade kunnat få ett ännu våldsammare förlopp då explosionsrisken var stor eftersom byggnaden innehöll gasbehållare och flera företagslokaler finns i direkt närhet till bilverkstan.
- Vi har varit ganska förskonade från pyromaner i Gällivare, men man ska inte gå händelserna i förväg. Brandorsaken vet vi inte, frågan är öppen, säger Kjell-Åke Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om