Punkthuset får hård kritik av Villaägarna

Topbostäders planer på att bygga ett sexvåningshus på Strömgatan 12 möts av protester från villaägare.

ÖVERKLAGAR. Villaägare protesterar mot Topbostäders planerade punkthus på Strömgatan. "Vi är beredda att gå till EU-domstolen", säger Kalle Gustafsson.

ÖVERKLAGAR. Villaägare protesterar mot Topbostäders planerade punkthus på Strömgatan. "Vi är beredda att gå till EU-domstolen", säger Kalle Gustafsson.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-06-04 19:06

Topbostäder har köpt fastigheten Strömgatan 12. Det vita huset ska rivas och ett punkthus på sex våningar planeras på denna tomt och en angränsande tomt. Nu finns förslag till en ny detaljplan för området. Behovet av nya bostäder i Gällivare är stort när Malmberget avvecklas.

Det planerade bostadshuset ska innehålla 22 lägenheter, tvåor och treor. Bottenvåningen ska innehålla tvättstuga och förråd. 23 parkeringsplatser, carports planeras. På den lilla fria markytan, 540 kvadratmeter, planeras soliga sittplatser, lekplats och bullerplank mot E45. Kommunen anser att ett nytt punkthus på Strömgatan kan ge positiva värden till platsen. "Ett hus med sex våningar kommer att bryta av mot omgivande bebyggelse och väcka uppmärksamhet."

Och uppmärksamhet har det väckt. Villaägarna är upprörda, namninsamling pågår, överklaganden förbereds.

– Man kan inte tränga in sig i ett villaområde och bygga ett höghus som ger skuggbildning. Utsikten mot Dundret försvinner. Trafiken ökar och blir störande. Våra hus sjunker i värde. Det är olämpligt att bygga nära E45 som har tung trafik med farligt gods. Vi är beredda att överklaga ända upp till EU-domstolen. Naturligtvis förstår vi att det behövs nya bostäder i Gällivare när Malmberget avvecklas, men det finns lämpligare tomter att bebygga. Kommunen har 8000 kvadratmeter tomt vid den gamla Q8-macken. Bygg där i stället, säger Kalle Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om