Psykiatrin IVO-anmäld: Hotad patientsäkerhet

Vi har de senaste dagarna berättat om arbetsmiljön på psykiatrin på Gällivare sjukhus. Det finns även två IVO-anmälningar om det. En handlar om patientsäkerhet och den andra om mobbning.

Patientsäkerheten hotas och personal riskerar utsättas för mobbning. Det framförs i två IVO-anmälningar mot psykiatrin vid Gällivare sjukhus.

Patientsäkerheten hotas och personal riskerar utsättas för mobbning. Det framförs i två IVO-anmälningar mot psykiatrin vid Gällivare sjukhus.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2022-06-14 19:13

Båda anmälningarna till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) är inlämnade av två anställda på psykiatrin. I båda fallen uppger anmälarna att de inte vill framträda med namn av rädsla för repressalier.

Den första anmälan handlar om patientsäkerhet.

– Vår arbetssituation på avdelningen gör att vi inte klarar av många av de patienter som vårdas på tvångsvård, står det i anmälan.

Anmälaren framhåller att arbetssituationen på avdelningen gör att personalen i många fall inte klarar av att ta hand om patienterna och det hotar patienternas säkerhet. När man tagit upp det med ledningen har man fått svaret att i stället släppa ut de patenter som vårdas enligt lagen om tvångsvård, om patienten själv vill.

– Det är både en fara för den psykiskt sjuke, men också för de som rör sig runt sjukhuset. Jag är lika rädd varje gång jag går till jobbet att något ska hända, skriver anmälaren.

Även i den andra anmälan anser man att patientsäkerheten vid psykiatrin i Gällivare är hotad.

– Psykiatrin i Gällivare har de senaste åren präglas av allt större problem med bristande patientsäkerhet och bristande resurser avseende kompetens och personal. Problemen är en konsekvens av en klinikledning som bland annat skapat en arbetsmiljö där alla personalkategorier ständigt riskerar att utsättas för mobbning och repressalier, står det i anmälan.

Personalen lyfter därefter fram några enstaka konkreta händelser i sin anmälan till IVO och kräver en total granskning av verksamheten. Man har även anmält händelserna till Arbetsmiljöverket. En konsekvens av bristande personalresurser gör också att antalet fastspänningar ökar, skriver anmälarna.

Divisionschefen Krister Berglund, som är chef för all psykiatri inom region Norrbotten, har kommenterat våra tidigare artiklar. Han säger samma sak som tidigare när det gäller anmälan om arbetsmiljön.

– Vi gör en kartläggning när det gäller arbetsmiljön bland personalen och vi kommer att koppla på andra insatser efter hand när vi får svar från den här arbetsmiljöutredningen, säger Berglund.

När det gäller fastspänningarna är regionen på väg att skicka in material till IVO.

– Vi går igenom de fallen det handlar om. Det är en sammanställning som IVO har begärt ut, säger Berglund Krister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!