Psykchef fick sparken

Psykiatrins verksamhetschef i Gällivare, Staffan Rosenius, avsattes i går. Orsaken uppges vara förseningar med intygsskrivande.- Det kom helt överraskande och särskilt roligt är det inte, säger Staffan Rosenius.

Staffan Rosenius har fått beskedet om att han är avsatt som  verksamhetschef vid Malmfältens psykiatri.

Staffan Rosenius har fått beskedet om att han är avsatt som verksamhetschef vid Malmfältens psykiatri.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-04-23 11:39
I går sammankallades personalen vid Malmfältens psykiatri till krismöte. I en tyst församling meddelade verksamhetschef och psykiatriöverläkare Staffan Rosenius att han tvingas lämna sin post som verksamhetschef.
Mycket förvånande, för både honom och den fackliga organisationen Vårdförbundet.
Väntetid på intyg
- Vi har förtroende för Staffan Rosenius. Spontant vill jag säga att det har rått goda förhållanden och respekt mellan honom och den fackliga organisationen, säger Linda Lagnestig, skyddsombud för sjuksköterskorna i Vårdförbundet.
Staffan Rosenius, fick beskedet i går, av sin divisionschef Stefan Bergström i Luleå.
- Det kom helt överraskande och särskilt roligt är det inte. Som skäl har anförts att väntetiden på intyg har varit för lång. Jag har fått kritik för att jag inte levererat intyg tillräckligt snabbt. Just nu försöker vi komma i kapp, men intygen är den del av den lågprioriterade delen av verksamheten. Vi har ingen kö till sjukvården och vi har prioriterat vården. Vi har varit för få läkare för att kunna erbjuda läkartider och behövt dra oss tillbaka och satsat på att utbilda personalen.
- Faktum är att det inte är särskilt roligt. Jag hade inte väntat mig de åtgärderna när jag blev uppkallad, säger han.
Lämnar Gällivare?
Staffan Rosenius fortsätter sin verksamhet som överläkare inom Malmfältens psykiatri, men alternativet att lämna Gällivare är inte helt uteslutet.
- Det hänger på hur man har tänkt förändra verksamheten. Vi får se vad det här betyder för framtiden, säger Staffan Rosenius.
Staffan Rosenius är gift med psykiatriöverläkare Annicka Stenman. Vid Malmfältens psykiatri finns fem överläkartjänster, endast tre är besatta och yrket är ett bristyrke i Norrbotten.
"Han har vårt förtroende"
Fackföreningarna reagerar med förvåning. Staffan Rosenius är en chef som har förtroende hos medarbetarna, menar Linda Lagnestig, och hon säger att det är trist att han försvinner som chef för verksamheten.
Doris Kangas, Kommunals skyddsombud för mentalskötarna, säger så här:
- Han har vårt förtroende, det går att resonera med honom, visst har vi haft konflikter men det har inte påverkat mig negativt. Kommunal har inte haft erinringar mot honom.
Divisonschef Stefan Bergström har inte kunnat nås för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om