Prova-på-dag för att locka tjejer till brandmannayrket

För andra lördagen i rad har räddningstjänsten prova-på-dag, där nyfikna kan känna på vad det innebär att vara brandman. Den här lördagen var öppen för enbart tjejer.

BRYTA. Sandra Åström bryter upp bildörren med hjälp av en spridare, assisterad av Marcus Pittja. Spridaren används ofta vid trafikolyckor. Den väger 25 kilo och kan användas för att ­lyfta en del av en lastbil.

BRYTA. Sandra Åström bryter upp bildörren med hjälp av en spridare, assisterad av Marcus Pittja. Spridaren används ofta vid trafikolyckor. Den väger 25 kilo och kan användas för att ­lyfta en del av en lastbil.

Foto:

GÄLLIVARE2015-12-05 18:16

Det är första året som man öppnar upp brandstationen på det här sättet. Bakgrunden är att man vill locka Gällivareborna att söka sommarvikariat inom räddningstjänsten.

– Det är inte många från orten som söker och väldigt få tjejer. Vi började fundera på varför. Det är svårt för oss att konkurrera med gruvan, det är inte bästa lönen, men det finns andra fördelar. Vi vill locka folk att söka helt enkelt, säger Marcus Pittja, styrkeledare.

Att ha någon form av brandmansutbildning är meriterande när man söker jobb på räddningstjänsten i Gällivare. Men det går att söka även utan - klarar man de fysiska testerna och är rätt för jobbet får man gå en tre veckor lång internutbildnind. Då utbildas man i rökdykning, vattenlivräddning, trafikolyckor och höghöjdsarbete.

Att räddningstjänsten vill locka Gällivarebor att söka handlar om att få en långsiktighet i skiftlagen.

– Vi har fått in bra folk och det har fungerat bra annars. Men det gäller att hitta en balans, så att inte alla som jobbat under sommaren sticker till hösten, säger Marcus Pittja.

Ett 30-tal personer jobbar inom Gällivares räddningstjänst och Ida Semrén är den enda kvinnliga brandmannen. Nu vill man få fler tjejer att söka sig till yrket.

– Det är ett traditionellt mansyrke. Men vi vill få in fler perspektiv, så att alla inte är likadana - vi ska ju representera dem vi möter, säger Ida Semrén.

Marcus Pittja:

– Vår styrka på fältet när vi åker ut är att vi har blandad ålder och blandad bakgrund. Det är en styrka för alla arbetsplatser att ha en mångfald i personalen.

På lördagen var åtta tjejer på plats. Förmiddagen bestod av det fystest som görs vid nyrekryteringar. Här ingår bland annat sex minuters gång på löpband med åtta graders lutning - iklädd full rökdykarutrustning.

Eftermiddagen är mer inriktad på praktiskt arbete, såsom att prova på att styra korgen, 20 meter upp i luften, och att bryta upp dörren till en bil.

Ronja Wiström har funderat att söka brandmansutbildning och är här för att prova på yrket först. Det har varit kul, men jobbigt säger hon.

– Jag vill kunna hjälpa människor. Jag tycker att det vore bra om fler tjejer sökte sig till yrket. Det är ett mansdominerat yrke och jag tror på ett jämställt samhälle.

Det är inte omöjligt att Ronja Wiström söker sommarjobb på räddningstjänsten.

– Idag har man fått se sin kapacitet och fått känna på om det är något man vill satsa på.

Sandra Åström berättar att hon haft brandman som drömyrke ända sedan hon var liten.

– Jag vill hjälpa människor i nöd. Jag är grymt peppad på att söka brandmansutbildning nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om