Protester från Mariaskolan

Besparingskraven inom skolan och barnomsorgen leder till protester från Mariaskolans personal. "Stora barngrupper, usla lekredskap och bänkar i så dåligt skick att eleverna får stickor i händerna."

GÄLLIVARE2012-07-20 06:00

Personalen vid Mariaskolan uttrycker stor besvikelse i en skrivelse till beslutsfattarna i Gällivare kommun. De överväger att anmäla sig själva till skolverket därför att de anser sig inte leva upp till de arbetsmiljökrav som finns för skolor. De anser dessutom att politikerna inte lyssnar på dem och responerar på de skrivelser de tidigare skickat.

De anser att grupperna i förskolan är för stora med 26 förskolebarn och en förskollärare. Datorer saknas. I årskurs sex finns två föråldrade datorer. De är besvikna över att kommunen inte åtgärdar de krav som Arbetsmiljöverket har på skolan gällande överinskrivning trots att böter hotar.

Det är brist på läromedel, laborativt material till matematik, elevernas bänkar rasar och eleverna får stickor i händerna och på kroppen, torkskåpen är defekta, dörrar hänger, lister saknas. Skolan saknar filmkamera och redigeringsprogram, alla mål kan inte nås i skolämnena. Personalen anser att de inte får den ledning och stimulans som de har rätt till och behöver. "Gällivare kommun bryter dagligdags mot skollagen" skriver de.

Trasig klätterställning
Angående Mariaskolans utemiljö skriver lärarna att den är torftig, bristen på lekredskap leder till risk för mobbning, då barnen bara driver omkring på rasterna. 150 barn delar på en gammal klätterställning från den stängda Gunillaskolan. Det finns två enkla gungställningar med endast fyra gungor, samt en liten gungbräda. På baksidan finns en trasig klätterställning. Målarfärg flagnar, spikar och träflisor skadar barnen. När Gunillaskolan lades ner fick barnen ärva nyare lekredskap men eftersom dessa ej förankrades blev de farliga och när det påtalades forslades lekutrustning bort. När de skulle återföras hade lekredskapen stulits

Läget på Mariaskolan måste leda till åtgärder snarast, anser personalen vid skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om