Proffsig revy med Malmbergets Teater

Malmbergets Teater har haft premiär på årets revy "Gó natt Gällivare". Det är en fartfylld föreställning med humor, ironi och skrattgaranti. Lokalt och globalt, allting speglas och det mesta är "gruvornas fel".

"Hur fan kan man bo här. Det var frugans idé. Två meter snö och 40 grader kallt" säger snöskottaren Tomas Junkka.

"Hur fan kan man bo här. Det var frugans idé. Två meter snö och 40 grader kallt" säger snöskottaren Tomas Junkka.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-02-10 20:50

Malmbergets Teater har gjort det igen. En driven revy med spektakulära återblickar på året som gått. Det handlar om politiker som slår på stort, om banken som är pank, om Sverigedemokraternas ledare som får ny kulör i "Gör om mig". Det är Asatro och ett hotellbygge som strävar upp mot himmelens höjd. Gällivares krogkung utropas.

Malmbergets Teater fortsätter på sitt 25:e år att spegla Gällivare och världen med en humoristisk glimt. Publiken på Nordan tar emot revyn med öppna armar. Somliga scener drar ner applådåskor. Vädret på TV är en publikfavorit med meteorologen Lena Hillblom. Revypappan Tomas Junkka i rollen som luttrad snöskottare får många igenkännande skratt. "Hur fan kan man bo här. Det var frugans idé. Två meter snö och 40 grader kallt".

"Det är gruvornas fel"

Samhällsomvandlingen kritiseras. Man ondgör sig över att massmedias fokus ligger på Kiruna där man flyttat en rondell och ett cykelställ, medan Malmberget rivits och flyttats sedan 70-talet. I slutscenens medryckande låt får vi veta att det mesta är gruvornas fel. "Dåligt väder hela dan - det är gruvornas fel. Jättemycket snö och tåget är försenat - det är gruvornas fel" sjunger ensemblen.

Revyn bjuder på mycket sång och musik. En bärande stämma är Barbro Juuso, som gestaltar Monika Zetterlund som sjungande går genom Malmberget. Sen har vi trädgårdsexperten May Norberg som lyfter scenrummet med sin sprudlande sångarglädje. Allt inramat av välljudande toner från Pelletz Orkester; Pauli Raitaniemi, Daniel Lehmussaari, Anders Lundberg.

Malmbergets Teater har lyckats med konststycket att hålla revyn levande genom åren. De unga skådespelarna vitaliserar gruppen, Evelina Nilsson, Johannes Sundelin med flera. Detta är en teatergrupp av amatörer som står proffsen mycket nära.

FAKTA/Malmbergets Teater

Skådespelare: Barbro Juuso, Ulla Jönsson, Lena Hillblom, May Norberg, Evelina Nilsson, Maria Stoltz, Nina Eriksson, Sara Johansson, Emma Norberg, Heikki Rusanen, Jonathan Nilsson, Tomas Junkka, Johannes Sundelin, Rasmus Krook, Daniel Lehmussaari.

Orkester: Pelletz Orkester. Pauli Raitniemi, Daniel Lehmussaari, Anders Lundberg.

Manus och regi: Malmbergets Teater.

Ljud: Björn Stenberg.

Ljus: Daniel Lehmussaari, Leo Raitianiemi, Jonathan Nilsson.

Smink: Eva Rusanen.

Rekvisita: Ingegerd Junkka, Ingegerd Hamstig-Ejerlund, Eva Beyron, Sten Ejerlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om