Nästa år ökar pensionerna med 340 kronor i månaden, men inte för alla. De med garantipension får en sänkning på 30 kronor, och de som drabbas värst är framför allt hem- och deltidsarbetande kvinnor, menar PRO i Gällivare.
– Det är en stor kvinnofälla. Men det är klart, man har jobbat deltid, låga löner, varit hemma och skött barnen. Jag träffade en här om veckan som sa, ”tänk jag har jobbat heltid hela mitt liv så får jag inte ens ut 10 000 kronor”, det är hemskt, säger Brigitta Gidblom, ordförande PRO Gällivare.
Thea Vikman är född år 1926, hon växte upp på en bondgård i Pajala. Familjen på tolv barn levde på omkring 100 kronor per månad, som var lite redan då.
– Jag tog mig upp ur fattigdomen. Hur fattigt det var har jag förstått när jag har blivit äldre.
När Thea var 17 år flyttade hon hemifrån för att utbilda sig. Hon har varit flitig med att söka jobb och har arbetat på olika ställen genom åren. Thea har aldrig klagat på sin lön. Det var fattigt på den tiden och man var tacksam för det man hade.
– Jag var lite framåt, jag gick folkhögskola och det kanske var det som väckte lite ens vilja till livet. Jag fick spara tre månadslöner för att köpa en cykel, jag var hembiträde och fick 70 kronor i månaden.
Maken hade jobb i Gällivare och Thea lämnade en bra lön i Boden för att bilda familj på ny ort.
– Jag var hemma tills barnen var fem och tre år, man tänkte inte så mycket på pension på den tiden och det var naturligt att kvinnan var hemma med barnen. Vi kämpade på.
Thea lever ensam sedan hennes man gått bort. Hon får änkepension på 3 000 kronor och tycker att hon har det bra med en pension på totalt 12 500 kronor efter skatt, 4 000 går till hyra och 2 000 kan hon lägga undan till oförutsedda händelser. Men hon känner kvinnor som har varit hemma hela sina liv, där änkepension och bostadsbidrag kan vara en viktig del av budgeten.
– Jag tror att de har det svårt, jag vet inte hur de kan klara sig på 8 000 i månaden.
PRO trycker på höjda löner för kvinnor och rätt till heltid. Höjt bostadsbidrag och en skattesänkning väntar de pensionärer som har det värst, men det räcker inte menar Birgitta.
– Visst finns det män som har det dåligt. Men detta är framförallt en stor jämnställdhetsfråga, män har över lag bättre pension än kvinnor. Och flertalet som lever under EU:s fattigdomsgräns är kvinnor.