Prisade men saknar stöd för verksamhet

Den ideella organisationen grundades av Ann-Katrin Lindblom och Ingemar Holma och består av vuxna som bryr sig. Deras vision är att finnas till för de ungdomar som riskerar att hamna snett i samhället. De prisas. Men får trots det hela tiden kämpa för att få stöd.

Ann-Katrin Lindblom, organisationsansvarig i De vuxna på stan, samlar sin patrull på Gällivares gator.

Ann-Katrin Lindblom, organisationsansvarig i De vuxna på stan, samlar sin patrull på Gällivares gator.

Foto: Kaisa Häggqvist

Gällivare2018-05-08 05:00

Klockan 21.30 träffas de vid entrén på Folkets hus. Den tidiga gruppen ska rapportera till den sena gruppen om ett samhälle som än så länge ligger lugnt. De vuxna på stan är igång och är en ideell organisation som har vandrat på Gällivares gator sedan i oktober förra året. Visionen är att förebygga framtida vandalisering och de alkohol- och drogproblem som finns. Samtidigt vill man vara en trygghet som ungdomar känner att de kan vända sig till. Ungdomar som av någon anledning inte velat gå hem sent på nätterna och tidigt på morgontimmarna.

– Det finns en attityd i vårt samhälle som säger: ”Sköt ditt så sköter jag mitt”. Man känner sig därför maktlös här ute, säger Ann-Katrin Lindblom.

Tre mopedbilar kör upp bredvid varandra på Sjöparksskolans parkering och Ann-Katrin Lindblom vinkar glatt. Samma skola som bara några månader tidigare utsatts för vandalisering som kostat flera 100 000 kronor att reparera.

Medlemmarna är vuxna med egna tonårsbarn, men också vuxna utan barn. Alla har olika bagage. I dag består organisationen av runt 20 aktiva medlemmar. Oftast är det dock samma fem eldsjälar som troget dyker upp varje helg. De vuxna på stan vet ungefär vart ungdomarna brukar hänga och går i grupper åt olika håll.

En ung flicka stannar bredvid gruppen med sin cykel. Hon har tappat sina nycklar och Norrskenteamet lovar att hålla koll.

– Men vad du fryser, utbrister Lindblom och stänger igen jackan på flickan.

Organisationen har blivit prisad av båda politiker och privata personer. De anses som ett nödvändigt tillskott i samhället. Men Ann-Katrin Lindblom anser att det ofta stannar vid just prisanden. Den hjälp som kommunen lovat har inte riktigt kommit.

– Allt tar så lång tid, säger Ann-Katrin Lindblom.

I dag har flera privata aktörer klivit in för att stötta dem. I höstas efterlyste de en egen lokal. Nu har de fått en, tack vare en mentor

Gåvorna behövs för att kunna utveckla organisationen och till att satsa mer på de ungdomar de möter. Ann-Katrin Lindblom och Ingemar Holma sköter största delen av marknadsföringen själva, via privata Facebook-sidor.

– I dagsläget handlar det mest om att vi behöver hjälp att synas, så att fler hittar till oss. Jag har skrivit till kommunen men jag har inte fått något svar, säger Lindblom.

Kommunalrådet Jeannette Wäppling (V) har fått förfrågan och såg sedan till att informationen spreds via kommunens Instagram- och Facebook-sida.

– Barn- och utbildningsnämnden kommer dessutom att ha med deras ärende i beredningen för hur vi ska kunna hjälpa dem, säger Wäppling.

Partikamraten, Karl Erik Taivalsaari, sitter i två av nämnderna som organisationen ansökt om medel och stöd ifrån. Som ledamot i socialnämnden ser han positivt på möjligheterna till stöd.

– De ska uppfylla vissa kriterier som att till exempel ”fylla en viktig funktion i samhället” och det tycker jag verkligen att den här organisationen gör, säger Taivalsaari.

Nattvandrarna stannar till på macken för en sent-på-natten-te, innan de fortsätter sin vandring. Här brukar det bjudas på korv och läsk för de ungdomsgäng som gruppen stöter på. En ung man kommer fram. Han tar Ann-Katrin Lindbloms hand.

– Jag respekterar er. Det ni gör är så viktigt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om