Premiär för sjukhusclowner

Internationella barndagen, firades på Gällivare sjukhus, med clowner, musik och tårtkalas. Sjukhusclownerna vill sprida glädje och hopp bland barnen.- Vi ska fortsätta hela året, sjukhusclowner behövs i Gällivare, säger Julia Larsson.

Lek med såpbubblor tillsammans med clownen Linnea Heikkilä.

Lek med såpbubblor tillsammans med clownen Linnea Heikkilä.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-10-04 17:16
Med musik och sång, klev esteteleverna, från Välkommaskolan, in på lekterapin vid Gällivare sjukhus, med ett välkomponerat program. De sjöng barnens älskade låtar, om Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga. Imse vimse spindel var också med på ett hörn.
De tre sjukhusclownerna hade premiär på sin verksamhet just i dag, på Internationella barndagen. I sin presentkorg hade de såpbubblor, pyssel och presenter.
"Vill bringa glädje"
- Vi vill bringa glädje till barnen, säger Linnea Heikkilä.
De har startat projektarbetet "Sjukhusclownerna" och fått stöd, över förväntan, från olika sponsorer.
- Alla har varit positiva, företagarna, lärarna och sjukhuset. Det här är något som saknats i Gällivare, säger Susanna Ijäs.
Lekterapin en frizon
Lekterapeut Knut Henriksson berättar att man samarbetar med stiftelsen "Min stora dag" som bjuder på tårta. Och denna dag har man bjudit in dagbarnvårdare med sina barn till sjukhuset. Det är inte alltid så många inneliggande barn på sjukhuset.
- Lekterapin vill vara en frizon på sjukhuset, där barnen kan leka, spela spel och syssla med hobbyarbeten. Här får inga undersökningar ske och jag går aldrig sjukhusklädd, säger Knut Henriksson.
I den lilla sjukhusvrån kan barnen bearbeta sina upplevelser på sjukhuset. Bädda ner dockor i sängar, ge dem sprutor och linda in dem i bandage.
Även de äldre barnen som är inlagda på sjukhuset får besök av sjukhusclownerna som har pyssel, godis och kortspel i sin korg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om