Präst välsignar älgarna inför jakten

Snart stundar älgjakten och då välsignas älgarna av Svenska kyrkan i Gällivare, som utlyser en älgjaktsgudstjänst i Satter.- Vi ber för älgarna så att de inte ska lida så mycket, säger prästen Christer Svensson.

Kyrkan välsignar skogens konung inför den stundande älgjakten.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Kurt Engström</_Bildtext Fotobyline>

Kyrkan välsignar skogens konung inför den stundande älgjakten.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Kurt Engström</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Kurt Engström

GÄLLIVARE2011-08-30 06:00

På söndag är det älgjaktsgudstjänst i Satter. Då kommer prästen Christer Svensson att välsigna älgarna, jägarna och lingonplockarna inför den stundande älgjakten.

- Älgjakten är något som är väldigt stort för många människor och det är en möjlighet för kyrkan att få kontakt med människor på ett nytt sätt. Folk undrar vad jag gör på denna gudstjänst. "Ber du att älgarna ska försvinna så de inte blir skjutna". Så är det inte. Jag ser det som en skapelsegudstjänst. I gudstjänsten har vi bön för jägarna så att de inte skadar varandra och får en fin tid
i skogen. Vi ber också för älgarna så att de slipper ett utdraget lidande. Det är god gemenskap och fika efteråt, säger Christer Svensson.

Jaktlagen inbjudna
Kyrkan har inbjudit jaktlagen till gudstjänsten och prästen säger att det inte alls handlar om att idyllisera jakten på skogens konung.

- Nej, det är en del av skapelseansvaret, att människan råder över skapelsen, säger Christer Svensson.

Till eventuellt kritiska veganer, säger han:

- De är också välkomna på gudstjänsten.

Han är inte själv jägare men anser att det är människans plikt att ta ansvar för och vårda naturen. I detta ligger även viltvård och jakt.

- Om man tittar på gamla testamentet om skapelsen så sade Gud när han fullbordat skapelsen med alla människor, djur och växter att nu är det människans ansvar att vårda skapelsen och härska över den. Det är ett väldigt ansvar till människan för både djurvård och miljövård, säger han.

Är djuren själlösa?
- Ja. Djuren har ingen själ och jag ser inte det som att de skulle komma till en älghimmel eller hundhimmel, men vi ska vara rädda om djuren och ta vara på hundarna, katterna, älgarna och korna. I varje djur och i hela skapelsen ser du Gud, i allt det vackra i naturen ser du Gud. Människan är skapelsens krona och i det finns ett rådande över skapelsen.

- Älgjaktsgudstjänster förekommer i Svenska kyrkan och jag har hållit sådana gudstjänster tidigare, i Västerbotten. Det är fint att möta folk ute i byarna, det är viktigt att komma ut till människorna på landsbygden, säger Christer Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om