Populär camping planerar swimmingpool

Det går bra för Gällivare camping som har fullbelagt året om. Nu planeras en swimmingpool i området. Ett hett önskemål från de norska turister som besöker campingen.

Norska turister som trivs i Gällivare. Bjarne Benjaminsen, Jorun Kristoffersen, Ingrid Benjaminsen och Arild Kristoffersen.FOTO: Marie Ridderström

Norska turister som trivs i Gällivare. Bjarne Benjaminsen, Jorun Kristoffersen, Ingrid Benjaminsen och Arild Kristoffersen.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2012-07-27 06:00

Gällivare camping har strålande tider. Sedan Allan Martinsson tog över campingen har mycket hänt. Nya stugor och vandrarhem har byggts på det natursköna området vid Vassaraälven.

Strömmen av sommarturister ökar. Det är främst turister från Norge, Sverige, Danmark, Finland, Tyskland och Holland som befolkar campingen på sommaren, men stugor och vandrarhem är fullbelagda året om, tack vare den blomstrande gruvnäringen.

- Vi har 129 bäddar totalt och skulle behöva 100 bäddar till. Nu väntar vi på klartecken från Gällivare kommun, för att bygga ut. 15 stugor och en swimmingpool. Vi har färdiga ritningar på en swimmingpool, som ska byggas på fotbollsplanen. Det är främst norska barnfamiljer som vill ha en pool, för att stanna längre på campingen, säger Allan Martinsson.

Fullt året om
År 2000 tog Allan Martinsson över driften av campingen från GSK och Hembygdsföreningen.

De första tre åren arrenderade han campingen.

År 2003 köpte han campingen av kommunen och startade utbyggnaden, från 24 bäddar till 129.

Nu finns det 24 stugor, två vandrarhem och ett hundratal platser för husvagnar/husbilar/tält.

- Förr var det sommaröppet, nu har vi öppet året om. Det har gått enormt bra, vi har ökat vartenda år. Det är otroligt mycket företag som hyr stugor av oss. Det har varit fullt året om de sista fem-sex åren. Klockan tolv på dagen finns det alltid platser på campingen, men innan kvällen är det fullt. Många stannar till en natt, på väg mot fjällen och Nordkap. 90 procent av campinggästerna stannar endast en natt. Det är väldigt roligt att det gått så här bra. I november är det världscup, då är det fullbokat och vid laestadianernas julmöte är det alltid fullbokat, säger han.

Mest norska turister
Gruvboomen har gjort sitt till för att öka beläggningen. Campingen hyr ut stugor och rum åt veckopendlarna som arbetar i Aitik och LKAB.

Fem personer är anställda året om, om sommaren är det fler. Receptionisten Eva Larsson Torri trivs med jobbet.

- Det är full fart och dagarna går fort. Jag träffar glada människor och vi är som en liten turistbyrå, säger hon.

Campingen ligger 800 meter från Gällivare centrum, vilket uppskattas av campinggästerna.

- Vi trivs gott. Vi har varit här många gånger. Vi har varit på Dundret och vi har promenerat till centrum och handlat, säger Jorun Kristoffersen, från Tromsfylke, 37 mil från Gällivare.

- Det är bättre väder här än i Norge, där regnar det bara, säger Ingrid Benjaminsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om