Politikern om hatet och hoten: "Jag har varit rädd"

Vänsterpartiets förstanamn Lena Sjötoft, som också är vice ordförande i socialnämnden, berättar om näthatet och hoten. "Man ska inte behöva bli kallad för slampa, nazist och diktator", säger Sjötoft.

Lena Sjötoft är första namn på vänsterpartiets lista i årets kommunfullmäktige val. Och sitter som vice ordförande i socialnämnden.

Lena Sjötoft är första namn på vänsterpartiets lista i årets kommunfullmäktige val. Och sitter som vice ordförande i socialnämnden.

Foto: Karin Karlsson

Gällivare2022-09-03 17:02

Socialnämndens agerande i olika fall där barn omhändertagits har granskats av media, privatpersoner har hållit demonstrationer och arbetsmiljön har utretts av externa konsulter. Nu berättar vänsterpartiets Lena Sjötoft om den hårda tonen i sociala medier som fått henne att tveka kring sitt politiska engagemang och om priset hon tvingas betala.

– Jag känner att jag har fått nog. Att man väljer, framförallt på sociala medier, att hoppa på mig och andra politiker som person. Inte vad vi har sagt eller gjort. Jag vill inte ha det samhället, säger Sjötoft och fortsätter:

– Det ska inte vara tillåtet att kalla varandra för vad som helst. Man ska inte behöva bli kallad för slampa, nazist och diktator.

Sjötoft nämner ett videoklipp från i våras som speciellt problematiskt. Där de bland annat ska ha anklagat de som arbetar på socialnämnden för att kidnappa barn.

– Det gjordes en mätning som visade att det videoklippet spred sig till tolv miljoner användare. Vad som sägs i videoklippet i sig är illa nog. Sen har det fortsatt att delats, med mängder av hot och hatkommentarer, säger Sjötoft.

Har du någon gång varit rädd?

– Visst har jag varit rädd. När det videoklippet spred sig över världen. De som gjorde videoklippet hade nog inget uppsåt att fysisk skada mig eller oss. Men man vet inte hur dom som ser det påverkas, säger hon och fortsätter:

– Det kan vara någon som ser det som går från hot och hat till handling. Som med Annie Lööf där det visade sig att hon var det egentliga målet vid dådet i Almedalen. 

Sjötoft menar att det är ett hot mot demokratin. 

– I slutändan vill inte människor ta politiska uppdrag om de ska utsättas för det här. Vi politiker ska inte leva i en otrygg värld. Vi ska kunna fatta obekväma beslut. Utan att bli utsatta. 

Har det fått dig att fundera på att lämna dina uppdrag?

– Jag funderade starkt på att lämna uppdragen i våras. Det var väldigt nära. Och ifall jag funderar på att inte fortsätta, är det ännu fler som aldrig börjar. 

Men det är inte bara Sjötoft själv som påverkats, det än även hennes familj. 

– Det är inte roligt för en 21-årig dotter att läsa att hennes mamma är en slampa, en nazist, en diktator. Jag vill att min dotter ska kunna engagera sig någonstans. Men ifall hon ser att det här är priset att betala då är det inte värt det. 

Vad tror du gör att människor beter sig så?

– Jag tror det är en allmän bild i samhället som har förändrats. Gränsen av vad som accepteras har suddats ut. Jag tror också att det spelar roll att det är på sociala medier. Där behöver man inte bemöta det man skriver. Man ska absolut kunna kritisera andra, de är också en rätt vi har i Sverige. Men man ska akta sig vilka ord man använder. 

Vad ska man göra för att komma åt problemet?

– Jag tror att det är viktigt att pratar om det. Sen tänker jag att vi politiker behöver jobba med att sätta regler för hur vi behandlar varandra. Att vi inte smutskastar varandra utan håller oss till sak, säger Sjötoft.

V-politikern Lena Sjötoft menar också att man ska ta hoten och hatet på större allvar, att man ska polisanmäla det. Man ska acceptera mindre.

– När vi pratar med varandra säger vi att "lite måste vi tåla". Men vi ska inte tåla någonting. Vi ska inte behöva göra det. Vi ska stå upp mot det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!