Polisrazzia mot gym

Fyra ungdomar i åldrarna 16-19 år greps under en polisrazzia i ATS nordic gym i Gällivare.De misstänks nu för narkotika- och dopingbrott.- Policyn är att gymmet ska vara helt drogfritt, säger dess ägare Anders Sjölund och stärker upp de förebyggande åtgärderna.

Maria Larsson tycker det är jättetråkigt med unga människor som dopar sig och inte förstår konsekvenserna Själv styrketränar hon tre-fyra gånger i veckan vilket ger henne välmående i både kropp och själ.FOTO: Maria Ödalen

Maria Larsson tycker det är jättetråkigt med unga människor som dopar sig och inte förstår konsekvenserna Själv styrketränar hon tre-fyra gånger i veckan vilket ger henne välmående i både kropp och själ.FOTO: Maria Ödalen

Foto: Maria Ödalen

GÄLLIVARE2010-11-25 06:00
Efter ett tips från allmänheten gjorde polisen en riktad insats mot ATS nordic gym i Gällivare på tisdagen. Sju poliser stormade gymmets lokaler och påträffade där fyra unga män som visade tecken på någon form av påverkan. De togs med för provtagning och släpptes därefter. Misstankarna om narkotika- och dopingbrott kvarstår i väntan på analysresultat.
Drogfri policy
- Det kan ta några veckor innan svar kommer, säger kriminalkommissarie Kjell-Åke Andersson.
De fyra som greps var fyra av åtta dopingmisstänkta som gripits för tester under 2010 så här långt. Vad gäller narkotikabrott, eget bruk, är siffran 109 personer för innevarande år.
Anders Sjölund, som driver ATS nordic gym, framhåller att policyn där är drogfritt.
- Jag brukar ha skyltat om det. För närvarande är skyltarna nedplockade eftersom vi renoverat lokalerna men de ska upp igen. Jag har även fått ett telefonnummer av polisen som både jag och mina kunder kan ringa vid misstanke om doping. Anonymt om man så vill. På så sätt kan vi hjälpas åt allihopa, säger han.
Anders Sjölund riktar viss kritik mot polisens förfaringssätt.
- Jag fick ingenting veta vare sig före eller efter de stormat in i lokalerna. Jag fick själv ringa dem och söka svar på vad som hänt och först senare på kvällen ringde de upp mig. De har varit i gymmet två gånger förut och en av de gångerna rusade fyra poliser in till en ensam tränande ung kille, utan att tala om vad det gällde.
Kroppsfixering
Maria Larsson, tränande på plats i gymmet när NSD besöker det, tror att kroppsfixering och ideal ligger till grund framför allt till att yngre ger sig på doping.
- De ser upp till de stora kroppsbyggarna i gymmet och vill bli lika stora själv på kort tid. De är inte medvetna om konsekvenserna, som potensproblem och andra biverkningar, säger hon och vill lyfta fram träningen i det sunda perspektiv den är.
Stickprovskontroller
- Själv tränar jag för att må bra både mentalt och kroppsligt och för att hålla mig frisk. När man tränar regelbundet blir hela livssynen positiv, kopplat till att man äter sunt och rätt för att orka träna och uppnå resultat.
Hos Laponia fysiocenter har man inte märkt av något som tyder på dopinganvändande kunder.
- Men jag välkomnar instanser med befogenhet att komma hit och göra stickprovskontroller, säger ägaren Curt Edlund.
FaktaBiverkningar av doping
➤ Aggressivitet
➤ Nedstämdhet, depression
➤ Potensproblem
➤ Acne
➤ Bröstkörtelförstoring
➤ Hjärtinfarkt
➤ Förtjockning av hjärtmuskelväggen
➤ Högt blodtryck
➤ Leversjukdomar
➤ Stor viktuppgång på kort tid: Tio-tolv kilo på två månader.
➤ Svullen och plufsig i kropp och ansikte.
➤ Personen befinner sig oftare på gymmet, blir träningsfixerad.
➤ Annorlunda träningsbeteende: Hanterar vikter på ett burdusare sätt, stönar och stånkar, vill höras och synas.
➤ Personen får acne, framför allt i ansiktet och på ryggen, kan bli stora bölder.
➤ Hudbristningar.
➤ Personen får humörsvängningar och blir lättirriterad.
➤ Kappmuskeln växer och blir onormalt kraftig på grund av att den har många testosteronreceptorer.
➤ Personen utstrålar oövervinnerlighet och beter sig överlägset.
➤ Om anläggningen är ansluten till Riksidrottsförbundet - ta kontakt med det för testbesök.
➤ Om inte - etablera kontakt med polisen. Det är förbjudet enligt dopinglagen att ha dopingpreparat i kroppen och därav polisansvar.
Källa: Dopingjouren som nås på telefon 0200-020-546 987 eller www.dopingjouren.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om