Poliserna har fått nog

Den ständiga neddragningen hos polisen i Gällivare påverkar de anställda både fysiskt och psykiskt. Nu överväger flera poliser att lämna kåren för annat arbete. "Kroppen orkar inte med schemat", berättar skyddsombudet Johan Jillmyr.

Tröttnat. Gällivarepolisens skyddsombud Johan Jillmyr och Leif Lahti är kritiska till ledningen och de scheman som poliserna arbetar efter. "Det är flera som mår dåligt både fysiskt och psykiskt, det blir en enorm stress", säger Johan Jillmyr.

Tröttnat. Gällivarepolisens skyddsombud Johan Jillmyr och Leif Lahti är kritiska till ledningen och de scheman som poliserna arbetar efter. "Det är flera som mår dåligt både fysiskt och psykiskt, det blir en enorm stress", säger Johan Jillmyr.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2015-04-29 17:52

Den fjärde maj är ett viktigt datum. Det påpekar Gällivarepolisens skyddsombud Johan Jillmyr och Leif Lahti när de sätter sig ner med NSD. Det är den dagen som polisledningen i Gällivare och Norrbotten ska komma med ett yttrande till arbetsmiljöverket om den rådande arbetsmiljön på stationen. Beroende på hur arbetsmiljöverket tar ställning, kan polisen i Gällivare riskera att få ett föreläggande.

– Huvudproblemet är ständig neddragning. Vi är inte färre poliser i Norrbotten sett på det stora hela, men härifrån har jättemånga försvunnit. När jag började här år 1990 fanns 58 poliser fördelat på flera avdelningar - i dag är vi hälften så många och det finns bara två avdelningar kvar. Det är vi som jobbar med brottsutredningar samt brottsförebyggande där man åker ut på larm, berättar Leif Lahti.

Hans kollega Johan Jillmyr är något nyare på polisstationen. Han påbörjade sin tjänstgöring i september förra året - men redan i december kände han att schemasituationen var allt för tärande på hälsan.

– Det är en av anledningarna till att jag slutar, jag lämnar polisyrket för ett annat jobb. Jag har jobbat skift i tio år på andra orter, men det här var något helt annat. Det är ytterligare en som slutar av liknande anledning och ännu fler som har tankar i samma banor, berättar Johan Jillmyr.

Tuffa arbetspass med kvällar, helger och nätter ingår i yrket. Men skyddsombuden menar att schemat är alldeles för tajt och ofta får man bara ett dygns vila mellan flera tyngre pass.

– Vi kan jobba tre nätter, vara lediga en dag, jobba ytterligare en natt och sedan ledig igen. Det blir för hattigt. Kroppen orkar inte med den omställningen, och jag har själv varit sjukskriven på grund av det, berättar Johan Jillmyr.

Schemat som läggs över sex veckor åt gången är den kommande perioden fördelat på tolv personer på brottsförebyggande avdelning som tillsammans ska täcka upp radiobilen dygnet runt. Tre av dessa är stationerade i Jokkmokk. Jillmyr och Lahti menar att det egentligen krävs 16 anställda för det arbetet.

– Det finns inget svängrum om någon blir sjuk, måste vara föräldraledig eller vill ta semester. Det är otroligt tunga schemalistor vi jobbar med, förklarar de.

Redan nu har de anställda dessutom fått höra att årets budgeterade övertidstimmar börjar ta slut.

– Och då har inte ens sommaren börjat, det är då det brukar dra i väg, fortsätter Lahti.

Missnöjet hos merparten av poliserna har funnits en längre tid, men trots det har de inte fått något gehör. När det efter en medarbetarundersökning i november kom fram hur de anställda såg på situationen vände sig skyddsombuden till arbetsmiljöverket.

– Efter den undersökningen håller ledningen på att ta fram en handlingsplan för problemet, men det tar för lång tid, säger Johan Jillmyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!