De senaste månaderna har ett 20-tal tjänster utannonserats hos polisen i Malmfälten, men få är intresserade. Polisbristen är akut och varje vecka pendlar poliser från kusten för att täcka upp vakanserna.
Det finns ett utbrett missnöje bland poliserna i Malmfälten, ett missnöje som tilltagit sedan poliser som återkommit från andra tjänster, bland annat inom basindustrin, fått lönepåslag med 3-4000 kr. Detta samtidigt som Sofia Bjälldal och Annica Lundgren står kvar och stampar på sina minimilöner.
Älskar sitt yrke
De har jobbat inom polisen i sex år och älskar sitt yrke. Att bistå allmänheten och förebygga brott känns meningsfullt och intressant. Polisyrket är varierat. Ingen dag är den andra lik. Därför känns det tråkigt att lämna yrket.
- Jag ser ingen annan utväg än att säga upp mig, när jag inte får något som helst gehör, säger Sofia Bjälldal.
Fler går i liknande tankebanor.
- Polisledningen säger att de förstår vårt missnöje, men de tänker inte göra något åt det. De anser att polisen har en bra lönepolicy, säger Annica Lundgren.
Orättvis lönesättning
Poliserna har en ingångslön på 21 300 kr. Efter fem år har Annica Lundgren en lön på 23 098 kr.
- När vi sökte jobbet har vi vetat att det inte är bra löner, men det är nu när vi ser att man kan göra undantag som vi känner att vi blir fruktansvärt orättvist behandlade. Vi känner oss inte uppskattade. Nu får det räcka. Vi har stått ut med tillräckligt och det är inte bara vi som går i dessa tankar. Fler poliser tittar på alternativa yrkesvägar, säger Annica Lundgren.
Även i Kiruna är det upprört i leden på grund av godtycklig och orättvis lönesättning, säger kvinnorna. Det är inte heller lätt att ständigt byta arbetskamrater. Pendlande poliser från kusten är kompetenta men saknar lokalkännedom, vilket innebär att poliserna i Gällivare måste fungera som guider.
"Misslyckad personalpolitik"
- Det är inte roligt för dem heller att åka länet runt. Åtskilliga tusenlappar går till bostäder, resor och traktamenten. Nu söker polischefen aspiranter via Twitter och säger att orsaken till polisbristen är pensionsavgångar. Så är det inte. Unga poliser försvinner för att man misslyckats med rekryteringen och personalpolitiken. De poliser som troget funnits kvar i tjänsten och ihärdigt arbetat mot målen värderas inte på rätt sätt, säger Sofia Bjälldal.