Polisen: "Utredningen pågår för fullt"

Analysen visade att innehållet i de misstänka breven inte innehöll något farligt. Nu står polisen inför nästa utmaning – att hitta personen som skickat dem. "Utredningen pågår för fullt", säger polisens presstalesman Peder Jonsson till NSD.

Foto: Per Landfors

GÄLLIVARE2015-01-12 22:36

Måndagen blev en minst sagt hektisk dag för både polisen i Norrbotten och Västerbotten.

För arbetet med de misstänka breven har pågått på olika orter och på olika sätt.

Och under måndagseftermiddagen flögs polisens speciella bombgrupp från Stockholm till Umeå för att undersöka några av försändelserna som var kvar på den stora postterminalen på Teg, utanför centrala Umeå.

Vid 20-tiden var de klara med sitt arbete.

– Vi har under kvällen fått analyssvar som gör att vi kan häva avspärrningarna, säger polisens presstalesman Peder Jonsson vid polisen i Västerbotten till NSD.

Vet ni var det var för slags pulver i breven?

– Ja, vi har fått en del indikationer på det, men jag vill inte gå ut med mer i nuläget. Det är en fortsatt utredning som pågår, på bakgrunden på de här breven, vem som skickat dem och vad som var syftet med dem, säger han.

Hur långt har ni kommit med utredningen?

– Den är bara i inledningsfasen. Idag har det varit mycket fokus på att säkerställa och begränsa skadan innan vi visste var det var som fanns i breven. Men det återstår en del arbete för oss, förklarar Jonsson.

Eftersom polisen i både Västerbotten och Norrbotten varit inkopplade på fallet kan det bli en omfattande utredning. Dessutom kan Skåne också bli inblandat eftersom polishuset i Helsingborg fick stängas ner och personalen isoleras, sedan de också kommit i kontakt med ett pulverbrev.

– Jag såg om Helsingborg på nätet. Vi får väl se i den fortsatta utredningen om det finns något samband, säger Jonsson.

Har det framkommit några hot av något slag i samband med de här breven, eller något annat som gjort att ni fått indikationer på att att de här breven fanns?

– Nej, det är inget vi känner till i nuläget, säger Jonsson.

Det återstår fortfarande ett par analyser av breven och dess innehåll. Och Peder Jonsson tror och hoppas att de flesta svaren kommer finnas i den fortsatta utredningen.

– När utredningen kommer längre får vi se vart den tar vägen. Men i nuläget finns det ingen misstänkt och ingen är frihetsberövad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om