Polisen uppmanar till föräldraansvar

Skadegörelsen har ökat i Gällivare sedan förra hösten. Polisen uppger att det finns problem med ett gäng ungdomar på stan och betonar vikten av föräldraansvar.

Få poliser. "Vi kan inte ha den verksamhet vi vill ha för vi är för få poliser. Vi gör vissa punktinsatser. Men vem köper bensin eller mopeder till minderåriga barn? Det är ett föräldraansvar", säger områdespolis Mikael Hannu angående "moppegäng" som en del klagomål till polisen  gäller.

Få poliser. "Vi kan inte ha den verksamhet vi vill ha för vi är för få poliser. Vi gör vissa punktinsatser. Men vem köper bensin eller mopeder till minderåriga barn? Det är ett föräldraansvar", säger områdespolis Mikael Hannu angående "moppegäng" som en del klagomål till polisen gäller.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2017-09-07 19:49

– Vi har problem med ett gäng ungdomar på stan. Det gäller skadegörelse, droger, inbrott och liknande, säger Mikael Hannu, områdespolis.

Han noterar att skadegörelsen ökat sedan hösten 2016. Dessutom har polisen fått in flera klagomål på "moppegäng".

– Det är ofta i samband med lov som det tar fart och vi hade redan uppmärksammat en del ungdomar som var på väg åt det hållet under våren, säger Mikael Hannu.

– Det här hänger ihop med föräldraansvar, man har inte koll på sitt barn. Föräldrarna kanske inte tror att barnen håller på med något, vårdnadshavaren kanske inte har förmåga eller orkar med för att man har stökigt i vardagen själv. Men det finns hjälp att få, säger Mikael Hannu.

Den hjälpen kommer i form av en Kometutbildning som anordnas av kommunen och syftar till att minska bråk i hemmet och att föräldrar får en bättre relation med sina barn.

– Föräldrar kanske tänker att man inte har de problemen hemma i dag men de problem som finns kan leda till något destruktivt. Det är inte alltid så att missbruk ligger i grunden, det kan finnas andra orsaker, säger Peter Rundgren som håller i utbildningen tillsammans med Leif Olsson.

Kommunen har kört utbildningen sedan ungefär tio år och innebär elva träffar för föräldrar som har barn mellan 3-11 år och 12-19 år.

– Förra terminen hade vi tre grupper igång och i dagsläget en grupp. Föräldrarna lär sig att kommunicera på rätt sätt och hur de kan göra saker annorlunda för att få ett annat resultat, säger Peter Rundgren.

Ett halvår efter utbildningens slut hålls ytterligare en träff. Enligt kommunens sammanställning uppger 73 procent att de hade konflikt flera gånger om dagen innan utbildningen. Efter utbildning har inte någon haft konflikt flera gånger om dagen.

– Överlag får man ett snabbt resultat när man går den här utbildningen. Det är ett bra verktyg för föräldrar, säger Peter Rundgren.

Mikael Hannu betonar vikten av föräldraansvar och att det inte finns något föräldrar kan göra när barnet fyllt 18 år.

– Då bestämmer föräldrarna inte över barnen längre. Vi sätter in de åtgärder vi kan, lagför dem om de gjort något brottsligt, men någonstans har det brustit i början. Föräldrarnas kontroll över sina barn har försvunnit, säger han.

– Ibland känns det som att ungdomarna gör det för att jävlas med samhället och polisen för skadegörelsen är bara totalt onyttig för hela samhället. Det är en liten hämnd mot samhället för att vi brustit, säger han.

Skadegörelse eller klotter

Skadegörelse är när en person har skadat eller haft sönder din egendom. Klotter kan vara en typ av skadegörelse.

Straffet för skadegörelse är böter eller fängelse i högst ett år, vid grova brott upp till fyra år. Den dömda får också vanligen betala skadestånd.

Klotter är vid sidan av skadegörelse mot fordon den vanligaste formen av skadegörelse. Skadegörelse och klotter hör till kategorin mängdbrott, alltså brott som förekommer ofta och drabbar många människor.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om