Polarbröd mest framgångsrika företaget

Polarbröd tog hem segern och utsågs till det framgångsrikaste företaget i Norrbotten de senaste 25 åren. Från ett lokalt bageri utvecklades Polarbröd till en framstående bagerikoncern i Sverige och världen.- Grunden var renklämman, min mammas vision, säger Margareta Jonsson.

De 25 senaste årens mest framgångsrika företag i Norrbotten, blev Polarbröd AB, här representerad av Margareta och Kjell Jonsson. FOTO: Marie Ridderström

De 25 senaste årens mest framgångsrika företag i Norrbotten, blev Polarbröd AB, här representerad av Margareta och Kjell Jonsson. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-04-26 06:00
Under Toppmötet i Gällivare utsågs den mest företagsamma företagaren i Norrbotten. Norrbottningarna hade genom omröstning på webben kunnat vara med och påverka juryn. I hård konkurrrens utsågs Polarbröd AB till vinnare. Nominerade var även Älvsbyhus, Polarica AB, Pite havsbad, Icehotel, Liko AB.
Margareta och Kjell Jonsson är lyckliga över utmärkelsen.
- Mycket överraskande och roligt. Vi tog över företaget 1976, säger Kjell Jonsson.
Lantmäteri och psykologi
Kjell Jonsson var administratör vid Lantmäteriet, Margareta Jonsson var psykolog. De flyttade till Älvsbyn från Umeå och blev den fjärde generationen bagare i ett företag med anor från 1878.
I 20 år arbetade de med utvecklingen av företaget som nu tagits över av den femte generationen, döttrarna Anna Borgeryd och Karin Boden.
Polarbröd har gått från en omsättning på 40 miljoner 1984 till 765 miljoner 2009.
Nu arbetar 800 årsanställda i koncernen som säljer bröd
i Sverige, Finland och Frankrike.
I Älvsbyn finns 222 anställda.
De är Sveriges tredje största producent av matbröd och bakar 39 500 ton bröd på de tre Polarbagerierna i Älvsbyn, Bredbyn och Omne.
Hårt arbete och passion för det bakade brödet ligger bakom framgången.
Grunden var renklämman
- Vi bestämde oss för att göra vårt bästa för att lyckas. Grunden var renklämman, min mammas vision. Världens första djupfrysta smörgås. Mamma heter Greta Nilsson och är 89 år. Renklämman är vårt registrerade varumärke, säger Margareta Jonsson.
Även namnet "Polarkakan" är mamma Gretas fantasinamn på brödet som blev omtyckt i hela Sverige och även utomlands.
I sin lyckosamma satsning på riskkapitalbolaget Polarrenen har omsättningen stigit till över miljarden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om