Pluppskogen får ge vika för nytt bostadsområde

Ett nytt bostadsområde med 50 tomter planeras på Söderbergs kullar. Delar av Pluppskogen försvinner om förslaget blir verklighet. Även delar av strandskyddet måste upphävas.

Foto: Marie Ridderström

Gällivare2010-06-01 10:17

Samhällsomvandlingen, gruvans utbredning och utflyttningen från Malmberget, ökar behovet av bostäder i Gällivare. Därför planeras ett nytt bostadsområde med 50 tomter.
Det planerade området ligger vid Forsvallen, söder om Gällivare sjukhus. En ny lokalgata föreslås i planen och anslutningen av gatan via Nattavaarvägen, öster om Forsvallens villaområde.
Förslaget, som varit utställt för granskning i maj, planeras att antas under sommaren 2010. Genomförandetiden är beräknad till tio år.
Det nya bostadsområdet innebär att delar av Pluppskogen med gångstigar, lekytor och naturmark försvinner. Även delar av strandskyddet måste upphävas eftersom tre-fyra tomter hamnar inom strandskyddszonen mot Vassaraälv.
Sparas
Villaområdet på Forsvallen påverkas i olika grad, några villaägare få nya bostadstomter nära sina hus.
Naturområden ska sparas och en zon längs älven bibehålls för det rörliga friluftslivet. En zon med naturmark ska sparas mellan ny och befintlig bebyggelse.
De nybyggda husen ska vara högst 250 kvadratmeter, med maximalt två våningar. Minsta tomtstorlek är 800 kvadratmeter.
Källarvåning får inte byggas, på grund av risk för vattenskador, då området ligger nära älven.
Länsstyrelsen är negativ då den anser att helikopterbullret  från sjukhuset är för högt och lokaliseringen kan innebära ett hot mot framtida utveckling av sjukhuset.
Sämre utsikt
Det har kommit synpunkter från privatpersoner som vill ha kvar skogsområdet med möjligheter till motion och friluftsliv.
Området är gemytligt, skriver de, tack vare närheten till skogen, vilket varit en orsak till att de valt att bygga hus där.  De pekar på tekniska problem då många hus  har problem med vatten på våren. Med nya hus befarar de att läget förvärras på grund av snöupplag efter snöröjning.
Nya hus innebär psykosociala effekter som måste utredas. Ljusinsläpp och utsikt försämras om tvåvåningshus får byggas nära enplansvillor. Ökade trafikrörelser är inte önskvärt.
Alternativ
 I brev till kommunen föreslås alternativa byggplatser. Bygg egnahem på berget vid Gällivare sjukhus mot öster, samt vid Nuolajärvi och Nunisvaara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om