Samhällsomvandling som ger upphov till än större lägenhetsbrist, i kombination med ökat antalet äldre och högre levnadsålder på de äldre. Det framhåller socialnämndens Rita Poromaa är orsaken till att kommunen i dag inte kan tillgodose behovet av särskilda boendeformer.
En topp just nu
- Vi har nu en topp på sökande som inte planar ut och vi påtalade behovet redan 2009. Vi har öppnat ett korttidsboende för att tillgodose de största behoven och i samband med att vi öppnar ett nytt boende som ska ersätta Gunillahem, ser vi över hur många ytterligare platser vi behöver. Både när det gäller äldreboenden och andra boendeformer som exempelvis trygghetsboenden, säger hon och fortsätter:
- Det enda vi kan göra nu är att fortsätta jobba på att få ned antalet ansökningar.
Vad ska den som är i ett akut behov som inte kan tillgodoses göra under tiden?
- Kontakta socialtjänstens handläggare och diskutera frågan. Man kan också överklaga en handläggares beslut eller kontakta socialstyrelsen som är socialtjänstens tillsynsmyndighet.
Iris Dimitri tycker att ett år låter som för lång väntetid.
- Min erfarenhet är att det inte ska behöva ta så länge.
Väntetid fyra-fem månader
Orsaken till att en dokumenterad svårt demenssjuk inte bedöms ha behov av demensboende, hänvisar äldreomsorgens enhetschef Siv Hjort Lindfors, till socialsekreterare Maria Apelqvist att förklara.
- Allas behov kan tillgodoses lika bra i alla våra boenden som alla har demensavdelningar. Om en person har en plats i ett äldreboende är behovet tillgodosett och en åtgärd från vår sida har gjorts, säger hon och fortsätter:
- Vi har genomförandeplaner för alla i boenden, för att ta tillvara individen och dess specifika behov.
Hur lång är väntetiden för den som beviljas ett särskilt boende i dag?
- Fyra till fem månader.