Ingen after ski pÄ BjörnfÀllan den hÀr vintern

Det blir ingen öppning av BjörnfÀllan pÄ Dundret. Iallafall inte denna sÀsong. "Att lyckas fÄ personal Àr den riktigt svÄra nöten att knÀcka", sÀger krögaren David Edström.

Det blir ingen after ski pÄ Dundret den hÀr sÀsongen.

Det blir ingen after ski pÄ Dundret den hÀr sÀsongen.

Foto: Monica Ranneberg

GĂ€llivare2023-03-09 18:00

LuleĂ„bon David Edström sĂ„lde allt han Ă€gde och lĂ€mnade kusten för GĂ€llivare. Med mĂ„let att ge BjörnfĂ€llan ett nytt liv. Som en gĂ„ng i tiden hade en populĂ€r restaurang och mĂ„nga gĂ„nger en vĂ€lfylld "afterski". Ett av samhĂ€llets stora innestĂ€llen helt enkelt. Men det var dĂ„. Nu har stĂ€llet varit helt utan restaurang i fem Ă„r. 

Edströms förhoppning var att slÄ upp dörrarna nu under sportlovet. Men nu berÀttar 44-Äringen att det inte blir nÄgot sportlovsfirande pÄ BjörnfÀllan utan gÀsterna kommer att fÄ vÀnta.

– Det kommer inte bli nĂ„gon öppning denna sĂ€song. Utan jag stĂ€ller om och siktar pĂ„ att vara igĂ„ng i början av nĂ€sta vintersĂ€song. I november, början av december nĂ„gongĂ„ng.

Vad beror det pÄ?

– Vad ska jag sĂ€ga? Jag fĂ„r inte personal. Att lyckas fĂ„ personal Ă€r den riktigt svĂ„ra nöten att knĂ€cka. Efter Covid-19 slutade mĂ„nga i restaurangbranschen och gick över till annat. Vilket gör att det generellt i landet Ă€r en personalbrist. NĂ€r jag pratar med andra restauranger i södra delarna av Sverige har dom det tufft.  Och hĂ€r i GĂ€llivare. Ja, hĂ€r Ă€r det personalbrist överallt. Man möts hela tiden av det. Att alla verksamheter har svĂ„rt att fĂ„ in personal, sĂ€ger David Edström.

Hur kÀnns det?

– Det Ă€r sĂ„klart lite trist. Jag Ă€r vĂ€ldigt taggad pĂ„ att dra igĂ„ng. Det Ă€r dĂ€rför jag flyttat hit, för att klippa allting dĂ€r jag kommer ifrĂ„n och starta eget. GĂ€llivareborna skriker efter att en sĂ„n hĂ€r gammal anrik klenod som BjörnfĂ€llan pĂ„ Dundret ska öppna.

MĂ„let Ă€r att satsa pĂ„ vĂ€llagad mat med bra rĂ„varor. TemakvĂ€llar och afterski, en mysig kĂ€nsla – berĂ€ttar David Edström.

– Det ska vara Alpenstuk över det hela. Robust mat till bra priser. Jag vill fĂ„ fram en skidortskĂ€nsla. Har du varit i Alperna vet du vad jag pratar om. Och det vill jag ta hit, till GĂ€llivare, sĂ€ger han.

För att lyckas driva verksamheten kommer han utöver sig sjÀlv att behöva fem till sex anstÀllda.

Hur ska du lyckas fÄ personalen du behöver?

– Det kommer nog sluta i att jag fĂ„r hyra in personal, frĂ„n andra delar av landet och kanske utomlands ifrĂ„n. Men jag tycker vi behöver fundera pĂ„ hur vi ska fĂ„ in fler personer i restaurangbranchen. För fĂ„r vi personal som bor pĂ„ orten fĂ„r vi ocksĂ„ kommunalskatten hit. Vilket Ă€r viktigt. Det Ă€r ett stort problem som finns i hela branschen frĂ„n norr till söder.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!