LuleÄbon David Edström sÄlde allt han Àgde och lÀmnade kusten för GÀllivare. Med mÄlet att ge BjörnfÀllan ett nytt liv. Som en gÄng i tiden hade en populÀr restaurang och mÄnga gÄnger en vÀlfylld "afterski". Ett av samhÀllets stora innestÀllen helt enkelt. Men det var dÄ. Nu har stÀllet varit helt utan restaurang i fem Är.
Edströms förhoppning var att slÄ upp dörrarna nu under sportlovet. Men nu berÀttar 44-Äringen att det inte blir nÄgot sportlovsfirande pÄ BjörnfÀllan utan gÀsterna kommer att fÄ vÀnta.
â Det kommer inte bli nĂ„gon öppning denna sĂ€song. Utan jag stĂ€ller om och siktar pĂ„ att vara igĂ„ng i början av nĂ€sta vintersĂ€song. I november, början av december nĂ„gongĂ„ng.
Vad beror det pÄ?
â Vad ska jag sĂ€ga? Jag fĂ„r inte personal. Att lyckas fĂ„ personal Ă€r den riktigt svĂ„ra nöten att knĂ€cka. Efter Covid-19 slutade mĂ„nga i restaurangbranschen och gick över till annat. Vilket gör att det generellt i landet Ă€r en personalbrist. NĂ€r jag pratar med andra restauranger i södra delarna av Sverige har dom det tufft. Och hĂ€r i GĂ€llivare. Ja, hĂ€r Ă€r det personalbrist överallt. Man möts hela tiden av det. Att alla verksamheter har svĂ„rt att fĂ„ in personal, sĂ€ger David Edström.
Hur kÀnns det?
â Det Ă€r sĂ„klart lite trist. Jag Ă€r vĂ€ldigt taggad pĂ„ att dra igĂ„ng. Det Ă€r dĂ€rför jag flyttat hit, för att klippa allting dĂ€r jag kommer ifrĂ„n och starta eget. GĂ€llivareborna skriker efter att en sĂ„n hĂ€r gammal anrik klenod som BjörnfĂ€llan pĂ„ Dundret ska öppna.
MĂ„let Ă€r att satsa pĂ„ vĂ€llagad mat med bra rĂ„varor. TemakvĂ€llar och afterski, en mysig kĂ€nsla â berĂ€ttar David Edström.
â Det ska vara Alpenstuk över det hela. Robust mat till bra priser. Jag vill fĂ„ fram en skidortskĂ€nsla. Har du varit i Alperna vet du vad jag pratar om. Och det vill jag ta hit, till GĂ€llivare, sĂ€ger han.
För att lyckas driva verksamheten kommer han utöver sig sjÀlv att behöva fem till sex anstÀllda.
Hur ska du lyckas fÄ personalen du behöver?
â Det kommer nog sluta i att jag fĂ„r hyra in personal, frĂ„n andra delar av landet och kanske utomlands ifrĂ„n. Men jag tycker vi behöver fundera pĂ„ hur vi ska fĂ„ in fler personer i restaurangbranchen. För fĂ„r vi personal som bor pĂ„ orten fĂ„r vi ocksĂ„ kommunalskatten hit. Vilket Ă€r viktigt. Det Ă€r ett stort problem som finns i hela branschen frĂ„n norr till söder.