Personalens oro inför omstruktureringar

Anställda på socialförvaltningen kommer att arbeta ensam och få sovande jour. Det gäller personal som arbetar på hem för vård och boende, HVB, för ensamkommande barn och unga. Och beslutet vållar oro.

Inte nöjda. Personal inom socialförvaltningen känner oro över att sovande jour ska införas.

Inte nöjda. Personal inom socialförvaltningen känner oro över att sovande jour ska införas.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2017-03-21 05:00

Det pågår en omstrukturering när det gäller stödboende och HVB och innebär bland annat att sovande jour ska införas igen. Jour innebär att arbetstagaren står till arbetsgivarens förfogande på arbetsstället och utför arbete vid behov. Men anställda som tidningen talat med menar att sovande jour inte fungerar och de är oroliga över säkerheten, för både personal och boende. Personalen upplever ökad stress då ensamarbete kommer att förekomma högre utsträckning än tidigare och lönen minskar i och med den sovande jouren. Det är den som främst vållar oro. En mobil nattpatrull ska finnas tillgänglig som kommer att utgår från ett boende men det räcker inte, enligt dem:

– Vad händer om det börjar brinna? Vad händer om någon är i behov av stöd samtidigt som bråk uppstår? Det känns inte tryggt, säger en anställd som vill vara anonym.

Agneta Nordqvist på kommunal i Gällivare säger att fackförbundet gjort vad de kunnat i frågan men i slutändan är det arbetsgivaren som bestämmer.

– Vi har haft förhandling och sagt att det är dumt att börja med sovande jour när man vet att det kan hända saker, men tyvärr lyssnar inte arbetsgivaren, säger hon.

– Vi vet att det händer saker men jag tror inte det kommit in tillbud så att arbetsgivaren sett att det händer saker. Vi hoppas att vi via arbetsmiljölagen kan få arbetsgivaren att ändra sig, säger Agneta Nordqvist.

Från kommunens sida säger man att stödboende införs i hela landet och syftet är att de ungdomar som inte behöver så omfattande stöd ska placeras på stödboende.

– Våra pojkar är ganska gamla, mellan 16 och 18 år och många klarar av att bo själva. Vi har haft mer stöd på natten men nu ska ungdomarna bli mer självgående, säger Marika Rissanen-Korpi, socialchef.

Personalen känner sig inte trygga med sovande jour. Hur ska de kunna hantera om något händer?

– Vi har gruppboende och det är samma sak, det är inget nytt hur man hanterar natten. Vi har goda förutsättningar att få det tryggt hos oss. Man kan känna oro över förändringar och att det ska vara på ett visst sätt, men arbetsgivaren har ansvaret och tar beslut i slutändan. Facket ska alltid framföra sina synpunkter men arbetsgivaren följer lagar och förordningar och det är den som beslutar, säger Marika Rissanen-Korpi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om