Personal-styrkan har halverats sedan 80-talet

Det är tufft att vara chef i en verksamhet som ständigt drabbas av nedskärningar. Det anser bibliotekschef Lotta Lagnestig.- Det var en bibliotekarietjänst som politikerna drog in, det var inte en assistentjänst, säger hon.

Lotta Lagnestig.

Lotta Lagnestig.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-04-06 06:00
Bibliotekschef Lotta Lagnestig säger att hon önskat att Elena Kurkkio fått behålla sin tjänst.
I det betyg som bibliotekschefen skrivit står det att Elena Kurkkios engagemang och idéer har varit mycket värdefulla för bibliotekens utveckling och att hon varit en drivkraft i olika arbetsgrupper både kommunalt, regionalt och nationellt.
- Självklart hade jag velat behålla Elena, vi är för lite personal, säger hon.
"Politikerna drar in"
På 80-talet hade biblioteken ett 20-tal anställda. Det fanns filialer i Koskullskulle, Tallbacka och på landsbygden. Nu finns tio anställda vid biblioteken.
Orsaken till uppsägningen, är enligt Lagnestig, turordningsreglerna.
- Politikerna drar ju in och det är personalavdelningen och facket som sköter uppsägningarna. Det är inget som verksamheterna sköter själva.
Nedläggningshot
Så här säger hon om besparingsförslagen och hoten om nedläggning av Malmbergets bibliotek och bokbussen:
- Det är förskräckligt naturligtvis. Det är verkligen tufft att vara chef i en verksamhet som ständigt är utsatt för besparingsförslag.
Enligt bibliotekslagen ska bibliotek finnas nära gymnasieskolor och folkbibliotek ska finnas tillgängliga för alla medborgare i ett samhälle.
Lotta Lagnestig vill inte kommentera frågan om bibliotekets eventuella brister i ledarskap eller arbetsmiljö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om