Pengar till Liberia från Röda Korset

Röda Korset i Gällivare skänker 85 000 kronor till Liberia. Merparten av pengarna har kommit in via Kupan-verksamheten.I söndags var representanter från mottagarlandet på besök för att berätta om sin verksamhet.

Afrikanska rytmer på Folkets hus i Gällivare i söndags. Närmast kameran syns Sivana-Gretta Ishimwe och Melissa Hidntuka, båda från Botswana, i bakgrunden Mariza Lyngmark, Mariann Gustafsson och Märit Inga.  FOTO: John Filipsson FOTO: John Filipsson

Afrikanska rytmer på Folkets hus i Gällivare i söndags. Närmast kameran syns Sivana-Gretta Ishimwe och Melissa Hidntuka, båda från Botswana, i bakgrunden Mariza Lyngmark, Mariann Gustafsson och Märit Inga. FOTO: John Filipsson FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2010-05-25 06:00
Det dunkade av afrikanska rytmer på Folkets hus i Gällivare i söndags, när en blandning av afrikanska och svenska kvinnor inledde ett möte om Liberia.
Anledningen är att Gällivares Röda Kors-krets skänker ytterligare 35 000 kronor till barnverksamhet i Liberia. Tidigare har man skänkt 50 000 kronor till samma ändamål.
- Pengarna vi skänker kommer från vår Kupa-verksamhet som vi bedriver, inte utan en viss framgång, här i Gällivare, säger Gunborg Engman Ericsson, ordförande för Röda Kors-kretsen.
Barnsoldater
Pengarna går bland annat till att skola om barnsoldater, eller barn som aldrig har fått möjligheten att vara barn. Det berättade
Jimmy Diggs från Liberias Röda Kors som var med för att ge en bild av sitt hemland som har
härjats av inbördeskrig under 14 år.
- 2003 slöt de olika parterna i konflikten fred efter åratal av krig, men då var Liberia ett land i kaos inte minst bland de unga i åldern 10 till 18 år.
Många av dem hade mist en, eller ibland båda föräldrarna. En del andra av dem hade fått tjänstgöra som barnsoldater i kriget.
- Någon som helst skolgång hade de aldrig haft någon möjlighet att ägna sig åt, säger Jimmy Diggs. Det här är barn som aldrig har fått möjligheten att vara barn.
Nya projekt
Genom Kupan-verksamheten får nu barnen i Liberia möjlighet till sin förlorade skolgång, men inte bara det. En del av pengarna går också till hälsoprojekt och annan nödvändig åtgärder.
Under tiden fortsätter Röda Kors-kretsen i Gällivare med att stödja andra projekt ute i världen. Att det blev Liberia som tilldelades 85 000 kronor var inget som bestämdes i Gällivare, utan från Röda Korset centralt.
- Om det blir något mera stöd till dem i framtiden vet vi faktiskt inte nu, säger Gunborg Engman Ericsson. Det projekt vi arbetar nu heter "Rädda mammorna" och det går ut på att stödja ensamma mammor som har blivit ensamstående på grund av krig i sina länder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om