Parkgatsleden mörkläggs

Trafikanterna längs Parkgatsleden i Gällivare få klara sig utan vägbelysning. Vägverket är i färd med att montera ner belysningsstolparna. Totalt rör det sig om cirka 100 stolpar. Besparingsskäl är orsaken.

Kjell-Åke Larsson, Göran Fransson och Vejne Johansson från Vattenfall utför jobbet.

Kjell-Åke Larsson, Göran Fransson och Vejne Johansson från Vattenfall utför jobbet.

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2009-10-15 06:00
Den starkt trafikerade fyrfiliga Parkgatsleden mellan Gällivare och Malmberget mörkläggs i vinter. Vägverket monterar nu ner belysningsstolparna.
- Arbetet tar två till tre veckor, säger Kjell-Åke Larsson, Vattenfall, som tillsammans med sina arbetskamrater Göran Fransson och Vejne Johansson utför arbetet åt Vägverket.
Ingen trafikfara
Vägverket har tagit ett beslut om att minska energianvändningen med 30 procent. Tanken är att den 2020 ska vara nere på 1990 års nivå.
Ett led i besparingen är att belysningsstolparna längs Parkgatsleden tas bort.
Torbjörn Lennelöv, driftledare vid Vägverket för Gällivare och Jokkmokksområdet, säger att besparingen inleddes redan förra året.
Bland annat har gatubelysningen i Koskullskulle uppdaterats genom att de tidigare kvicksilverlamporna bytts mot en miljövänligare och mer energibesparande variant. Hakkas och även Porjus står närmast i tur. Där blir det en mer miljöanpassad belysning på sina gator och vägar.
- Jag tror inte att det innebär någon ökad trafikfara att den fasta belysningen tas bort. De som promenerar, eller joggar, gör det nog sällan på Parkgatsleden utan håller sig till de promenadvägar som finns i anslutning till leden, säger Torbjörn Lennelöv.
Ingen skrotning
Riktigt hela leden släcks inte ner. Från den korsande Mellanvägen, cirka en kilometer från Malmberget, kommer bara varannan belysningsstolpe att monteras ner.
- Det har nog att göra med att det rör sig en hel del fotgängare och andra oskyddade trafikanter i det området, eftersom den vägen korsas av flera promenadstråk, säger Kjell-Åke Larsson.
Den överblivna utrustningen armaturer och belysningsstolpar skrotas inte. I stället kommer den att skänkas till kommunen om den är villiga att ta emot den.
- Jag kan tänka mig att den passar utmärkt till att belysa gångvägar som tillhör kommunernas ansvarsområde, säger Torbjörn Lennelöv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om