"På äldreboenden dör själen före kroppen"

På många äldreboenden dör själen före kroppen. Det säger Birgitta Andersson, musik- och konstterapeut som föreläste i Gällivare på måndagen. - Musiken kan användas mycket mer i vården. Det kostar ingenting att sjunga, säger hon.

Foto:

GÄLLIVARE2010-11-08 18:15

Vid måndagens seminarium i Folkets hus, föreläste Birgitta Andersson om kulturens betydelse i vård och omsorg. Hon är kantor, musik- och konstterapeut och har under många år arbetat i Östergötlands läns landsting, främst inom psykiatri, cancer- och demensvård. Hennes berättelser är starkt berörande. Ett par exempel: En 35-årig kvinna drabbas av en stor stroke, hon ligger utslagen i fosterställning och vill dö. Med musikens hjälp kommer kommunikation och livsglädje tillbaka.
70-åriga Elna tappar livslusten efter makens död, blir betraktad som dement och inlåst på en vårdinstitution. Hon slutar äta och väger bara 30 kilo, när Birgitta Andersson möter henne. Medmänsklighet, musik och konst ger henne nycklarna till livet igen. Hon är en framstående violinist, vilket personalen inte haft en aning om. Berättelsen, direkt ur livet, slutar lyckligt med att hon flyttar till ett trevligt servicehus och lever ett rikt liv fram till sin död vid 90 år, med fiolen i sin famn. En vacker stillbildsfilm om Elnas resa, från sjukdom till hälsa, visas under föreläsningen.
"Vårdsånger"
- På många äldreboenden dör själen före kroppen. Man sköter kroppen, men själen får inte vad den behöver. Musiken kan användas mycket, mycket mer i vården. Det kostar ingenting att sjunga, säger Birgitta Andersson.
Hon förespråkar "vårdsånger" i arbetet med dementa. Sång avleder ångest och är en väg till kommunikation och en begriplig värld. - Sången blir inte dement. Sångminnet är djupt lagrat inom individen.
Forskning om musik och hälsa
Ännu en uppskattad föreläsare är Töres Theorell, professor emeritus i stressforskning. Han disputerade 1971, med en avhandling om kritiska livshändelser och hjärtinfarkt. Vid gårdagens föreläsning pratade han om biologiska och sociala effekter av musik i vården. Om detta har han skrivit i sin bok "Noter om musik och hälsa".
- Utvärderingar med strikt vetenskapliga metoder påvisar positiva effekter i äldreboenden, säger Töres Theorell.
Inspirerande
Cheferna vid äldre- och handikappomsorgen i Gällivare, uppskattar seminariet.
- Jag tyckte det var kanonbra. Musiken kan användas mycket mer i vården och det är viktigt att koppla musiken till livsberättelserna, säger Kerstin Nilsson Johansson.
- Föreläsningarna inspirerar. Sången är ett bra hjälpmedel när man utför en aktivitet som tandborstning och påklädning, säger Lena J-Nilsson,
Seminarierna arrangeras av Norrbottens läns landsting och sker i samverkan med Gällivare kommun. De pågår i dagarna tre och vänder sig till politiker och tjänstemän i Gällivare, Kiruna, Pajala, Jokkmokk och Överkalix, samt vårdpersonal, anhöriga, kulturarbetare, lärare och elever vid vårdutbildningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om