Överskott på kvadratmeter

- Man kan inte spara genom att skjuta över kostnaderna till en annan nämnd, säger Eva Alriksson.

Malmstaskolan anses ha 40 procent överyta. Därför har skolnämnden beslutat att försöka hyra ut delar av skolan. FOTO: Marie Ridderström

Malmstaskolan anses ha 40 procent överyta. Därför har skolnämnden beslutat att försöka hyra ut delar av skolan. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-05-14 06:00
Barn- utbildning- och kulturnämndens budget håller inte. Därför ska lokaler i skolorna kallställas eller hyras ut. Orealistiskt, anser moderaterna.
Skolorna har för stora lokaler i förhållande till elevantalet. Det anser Buk-nämnden och har beslutat att stänga ner lokalytor på skolorna. Malmstaskolan anses ha 40 procent för stora ytor och Sjöparksskolan anses ha 20 procent. De flesta skolor, förutom förskolorna vid Tallbacka, Maria, Bäcken och Mandolinen, berörs av det senaste sparbeslutet.
Enligt tidigare beslut i kommunfullmäktige ska nämndens budgetram för 2011 minskas med drygt sex miljoner, en summa som sedan justerats ner till närmare fem miljoner. Genom att dra ner på lokalytan räknar man med att spara 4,9 miljoner.
Malmbergets bibliotek krymper
I detta ingår en uppsägning av hyresavtalen i den privata fastigheten Nordan i Malmberget, där gymnasieelevernas skolmatsal och Distanshögskolan finns.
Det blir en stor ommöblering och tanken är att den gamla skolmatsalen i Välkommaskolan ska renoveras. Bibliotekets ytor ska minska och en aula ska åter byggas i biblioteket, samt en datasal för Komvux, som flyttar från Bäckskolan till Välkommaskolan.
"Orealistisk plan"
Lokaler i skolorna ska kallställas eller hyras ut. En orealistisk plan, anser moderaterna.
- Man har mätt hur många procent lokalyta som används i skolorna och då har jag fått beskedet att man inte ska hyra de procentdelar som inte används. Det går inte att ta bort procentdelar av nuvarande lokalytor. Det här har skett utan dialog med service- och tekniknämnden som får ta kostnaderna.
- Ska vi göra en besparing så måste vi lägga ner en hel skola. Vi kan ju inte hyra ut halva korridoren. Nämndens ordförande, Börje Johansson, säger att vi kan hyra ut en källare, men så attraktiva är inte skollokaler och det är bekymmersamt att ha nycklar i omlopp, säger Eva Alriksson.
LKAB ska säga sitt
- Det enda realistiska är att gå ur Nordan, men då ska ny matsal byggas och ny aula och det klarar man inte på ett år. Det anser inte skolchefen heller, som har sagt att vi måste vänta på 10 juni då LKAB talar om hur det ska bli i Malmberget.
Grundprincipen är att man inte ska skjuta över besparingar till en annan nämnd, menar moderaterna.
- Och det är ju inte så att skollokaler står tomma, alla ytor används av skolorna även om klasserna har blivit mindre, säger Eva Alriksson.
Lokalstyrgruppen
Stig Eriksson, V, ordförande i lokalstyrgruppen säger att det finns ett tryck på företagslokaler i kommunen.
- Det är naturligtvis mycket svårare att hyra ut lokaler i en skola som används. Om du tömmer en hel skola då är det en annan sak. Problemet är att de får ett överskott på kvadratmeter när elevantalet sjunker. Lokalstyrgruppen träffas varannan månad och har nästa möte i juni, säger han.
Nämndens ordförande Börje Johansson, S, har inte kunnat nås för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om