Efter att ha gjort efterforskningar på nätet kom hon fram till att det nog handlade om en härfågel. Men hon tvekade lite till. Allt stämde inte in.
– Det verkade mest likt. Men samtidigt stod det att den inte finns så långt norrut. Så jag vände mig till tidningen, säger hon.
Och tidningen, Norrbottens media, sökte vidare information. Det skulle visa sig, att visst var det en härfågel, som strosade runt i trädgården. Stefan Holmberg är fritidsornitolog och är medlem i NOF, Norrbottens ornitologiska förening. Han bekräftar arten och säger att det under lördagen kom in ytterligare en observation på en härfågel. Den fanns i Jukkasjärvi. Men att det är samma individ det handlar är orimligt eftersom tidsskillnaden är för kort mellan observationerna.
– Det är den sjätte härfågeln som ses i Norrbotten denna höst. Tidigare har individer setts i Vuoggatjålme, Överkalix, Messaure, Seskarö och nu då Jukkasjärvi och Gällivare.
Normalt ses mellan en och fem härfåglar, per år i Norrbotten, så det verkar vara ett rekordår i antalet skådade härfåglar.
– Det är svårt att säga om det är rekord men det är i allafall ovanligt många för länet.
Att det är ovanliga observationer och kraftigt förändrade rörelsemönster som skett förstår man när Holmberg beskriver artens naturliga gång.
– Arten häckar söderut och i sydost, men numer knappt i Sverige. Möjligen kan något par finnas i Skåne, på Öland eller Gotland, säger han.
Hur kommer det sig att de finns så här långt norrut då?
– Att de hamnar här beror dels på att de flyttar fel och kan följa vinden då det är högtryck.
Men klarar de av att överleva vintern i Norrbotten?
– De överlever inte här. De rastar bara kort och flyttar nog vidare, säger Stefan Holmberg.