Ovädret ställer till problem i Gällivare

Det har kommit mycket snö i Gällivare och den nya snöröjningsorganisationen har satts på hårt prov.
- Vi gör så gott vi kan. Ha lite tålamod, snart faller alla bitar på plats, säger chefen för gata/park, Annicka Keisu Lampinen.

Det har kommit mycket snö i Gällivare och den nya snöröjningsorganisationen sattes på hårt prov under premiärdagarna.

Det har kommit mycket snö i Gällivare och den nya snöröjningsorganisationen sattes på hårt prov under premiärdagarna.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2012-10-31 17:27

Snön har vräkt ner över Gällivare de senaste dagarna och i vederbörlig ordning strömmar klagomålen in. Ett upprört mejl från en trafikant:

"Oj, snöar det i Gällivare? Den frågan ställer nog de ansvariga för plogningen av gatorna i Gällivare. På onsdag förmiddag. är det minst 20-30 cm snö, men ingen plogbil i sikte. Väntar man på att det ska bli 50 cm? Har man blivit överraskad över att det snöar? Det gör det faktiskt varje vinter. Nu är det stora problem att ta sig fram med bil. Bättring efterlyses."

I bostadsområden kör bilarna fast i snön på parkeringsplatserna och snöröjarna hinner inte med gångstigar. Men allt är inte kommunens ansvar. Många bostadsområden plogas av bostadsföretagens entreprenörer och kommunen prioriterar de stora genomfartsvägarna och de mest trafikerade vägarna i första hand.

Massor med snö

Chefen för gata/park, Annicka Keisu Lampinen, har haft ett styvt jobb i snöovädret.

- Det har kommit över 20 cm snö men alla genomfartsleder har hållits öppna hela tiden trots den rikliga nederbörden. Vi har prioriterat genomfartsleder och gång- o cykelvägar där barn går, villakvarteren är prio två.

- Vi har tagit ut alla resurser, en av våra egna plogbilar har vi inte fått ännu, men vi har fått tag i entreprenörer och det har gått bra, men det är svårt vid första snöfallet när det blir så mycket snö och kantstenar ska aktas. Vi har jobbat till 22 i går kväll och sen börjat tre på morgonen.

- Det är en ny organisation med dess svårigheter men i förhållande till att det är nytt och att det var ovanligt riklig nederbörd så har det gått bra. Det blev en prövning när det blev så här riklig nederbördsmängd.

Ny snöröjningsplan

Gällivare har fått en ny snöröjningsplan där kommunen ansvarar för över 50 procent av snöröjningen. Övriga områden delas av fem entreprenörer. Snöplogarna ska vara ute senast sex timmar efter snöfall på priovägar och tolv timmar på övriga vägar. Detta var första snösvängen i egen regi och chefen för Gata Park ber om visst överseende innan organisationen är intrimmad.

- Vi annonserade och bad om förståelse och överseende första snösvängen. Vi tar till oss om vi brustit så det blir en bättre nästa snösväng. Alla berörda är vid gott mod och ambitionen är att få trygga och säkra vägar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om