Oron bland gruvfackets medlemmar

På LKAB:s Vitåforsgruva är oron stor. Under onsdagen hade man 27 konstaterade fall av covid-19. "Jag sitter mycket i telefonen nu", säger metallfackets huvudskyddsombud, Lars Olausson.

Lars Olausson, IF Metall, huvudskyddsombud, har bråda dagar när oron sprider sig bland medlemmarna i Vitåforsgruvan.

Lars Olausson, IF Metall, huvudskyddsombud, har bråda dagar när oron sprider sig bland medlemmarna i Vitåforsgruvan.

Foto: LKAB

Gällivare2020-06-18 12:05

Oroliga medlemmar och dagliga möten med bolaget. Det är situationen idag för IF Metalls huvudskyddsombud vid Vitåforsgruvan. Inte minst efter onsdagens storlarm om Gällivare kommun som största smitthärden i länet av det beryktade coronaviruset.
– Det är många som hör av sig. Jag sitter i telefonen i stort sett hela dagar. Det är oroligt, säger Lars Olausson.

Smittan har hittills orsakat produktionsstörning på området ovan jord. Ett av kulsinterverken står stilla sedan i tisdags och förväntas stå stilla ytterligare några dagar. Innan den åtgärden vidtogs så fick ett skiftlag på 13 personer sättas i karantän. Under veckan sattes ytterligare anställda i karantän så totalt handlar det om 60 personer som är satta i karantän
– Igår fick vi siffror på att det var 27 personer konstaterat smittade av personalen som jobbar ovan jord. Några ligger dessutom allvarligt sjuka under vård, säger Olausson.

Det är runt 500 personer som jobbar ovan jord vid anläggningen. Enligt Lars Olausson så har inga rapporter kommit på att smittan ska ha tagit sig ner under jord. Där jobbar idag ungefär lika många. Totalt handlar det om cirka 1100 personer som jobbar vid Vitåforsgruvan. 
Enligt länets smittskyddsläkare så ska det reparations- och underhållsstopp som hölls under ett par veckor från och med början av maj och framåt, varit starten på smittospridningen i samhället. När flera hundra personer kom för att jobba i gruvan och rörde sig i övriga samhället så togs inte heller tillräcklig hänsyn till avstånd vid gemensamma utrymmen inne på anläggningen, som exempelvis omklädningsrum. Det skedde trots att LKAB hade en handlingsplan för reparationsstoppet. 
– Från början kom det signaler på att omklädningsrumsytorna inte var tillräckligt anpassade. Att det var för tätt därinne. Men det korrigerade företaget snabbt. Sedan hur man gör när man är ute på samhället på sin fritid, det kan ju inte vi göra något åt, säger Lars Olausson.

Men bör man inte skjuta på reparationsstoppet en sådan här gång?
– Anläggningen måste underhållas. Visst kan man skjuta det framåt, men det måste göras inom en, två eller tre månader i allafall. Gör vi inte underhållsarbete så sker andra typer av olyckor och produktionen riskeras även på andra sätt om saker går sönder, säger Lars Olausson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!