Några är lediga. Några har rast. Andra har gått av sitt skift. Men två saker har undersköterskorna vid kommunens korttidsenhet gemensamt. Oron för patientsäkerheten och känslan av att inte bli hörd.
– Just Wassarahem är en skarp avdelning och vi har hävdat i många år att vi måste ha utbildad personal som kan språket, men det händer ingenting, säger en av undersköterskorna som vill vara anonyma.
Efter Gudrun Kuhmunens kritik mot Wassarahem svarade både chefer och politiker. Paula Palmqvist (SD) lyfte bland annat att det är mycket outbildad personal på enheten och undersköterskorna såg sin chans att själva tala ut.
– Vi vill bemöta det här om att inte ha kännedom om vården. För det första har både socialnämndens ordförande och avdelningschefen varit hit och träffat oss, säger en undersköterska.
Det var efter en skrivelse i december, som 15 stycken skrivit under, som ett möte kom till. Då lyfte de problemen med bemanningen, delegeringar och resursplaneringen, som med sjuksköterskornas arbetstidsförkortning, lett till sämre arbetstider och fler arbetsuppgifter.
– De flesta av ordinarie personal är utbildade undersköterskor, men däremot vikarierna, många av de har aldrig satt sin fot i vården.
Vissa skift kan en undersköterska arbeta tillsammans med fyra-fem personer som saknar utbildning och delegering.
– Eller så jobbar du med en person som har fått delegering som inte borde ha den, och som kommer till dig hela tiden och vill att du ska hjälpa.
I kommunens riktlinjer står det att delegeringar i första hand ska ges åt tillsvidareanställd personal med erfarenhet. Trots det beskriver undersköterskorna att delegeringar ges till "de som kommer in från gatan i princip", och de själva känner sig i stort sett tvingade att ta på sig dem.
– Man ger nästan delegeringar för att det ska se bra ut på pappret. I slutändan blir det bara pannkaka, oftast.
De vittnar om läkemedel som förväxlas, ges till fel patient och hanteras felaktigt.
– När vi larmar om de här allvarliga bristerna och skriver avvikelser händer inget. Då blir svaret att vi inte ska ifrågasätta en sjuksköterskas beslut.
– Det har inte med nuvarande chef eller sjuksköterskor att göra, men det är ingen som lyssnar på det vi säger. Vi vill att det ska vara patientsäker och bra vård vi bedriver, det är det inte i dagsläget.