Oro för miljögifter
Boende på bostadsområdet Stallarsågen oroar sig för framtida miljörisker.Orsaken: Vattenfall håller på att uppföra nya ledningsstolpar.
Oro och protester från Stallarområdet i Gällivare. Erik Andersson, ordförande och Leif Grundström, vice ordförande, i miljögruppen oroar sig över vad som kan hända med miljön när Vattenfall monterar upp kreosotstolpar i området. FOTO: John Filipsson
Foto: John Filipsson
Detta har fått invånarna på området att reagera och även den miljögrupp som finns i området.
- Vattenfall begår ett direkt miljöbrott och bryter även mot tillståndsgivningen från Energimarknadsinspektionen, säger Leif Grundström, vice ordförande i miljögruppen.
Farliga stolpar
Anledningen till de boende och miljögruppens oro är att de nya stolparna är kresotbehandlade. Och man befarar att kreosoten kommer att läcka ut och förorena vattnet i omgivningen.
- Det vattnet rinner sedan ut i Vassaraälv och även till Gällivares enda utebadplats Sandviken, bara ett 100-tal meter härifrån.
Miljögruppen menar att totalt ett 20-tal sådana stolpar att uppföras kring och i närheten av Stallarsågen.
Rekreationsområde
Enligt de boende är inte Stallarsågen enbart ett bostadsområde. Det är också ett av Gällivares populäraste rekreationsområden.
- Det rör sig 100-tals männi-skor här dagligen på de ströv och kulturstigar som korsar området, förutom alla utebadare sommartid, säger Leif Grundström, som befarar att området kommer att mista mycket av sin tjusning om Vattenfall får som de vill.
Men från Vattenfalls sida tillbakavisar man många av de uppgifter som miljögruppen och de boende i området för fram.
Ersätter trä med stål
Enligt Vattenfall kommer de flesta av stolparna att ersättas från trä till stål. Och därigenom kommer företaget att minimera utfallet av kreosot.
- Enligt våra planer kommer det bara att bli kvar fyra kreosotstolpar i området, säger Roger Lindmark, informatör hos Vattenfall norra Sverige. Resterande stolpar, ett drygt tiotal, kommer att ersättas av stålstolpar.
De fyra nyuppförda kreosotstolparna kommer också att förses med ett skyddshölje för att förhindra att kreosoten läcker ut i den omgivande marken.
- Vi vill försöka säkerställa det på bästa möjliga vis för att förhindra
några föroreningar, säger Roger Lindmark.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!