Orkan inget hinder

Distributionschef Erik Rönnkvist började som tidningsbud för 25 år sedan. Fortfarande kör han sin cykelrunda på gatorna i Kiruna.- Jag tror att papperstidningen kommer att leva vidare ett tag till, men vi märker att antalet prenumeranter minskar.

Dagny Engman stiger upp fyra på morgonen och kör sin tidningsrunda. Varken storm, is eller 30 graders kyla hindrar hennes uppdrag. FOTO: Marie Ridderström

Dagny Engman stiger upp fyra på morgonen och kör sin tidningsrunda. Varken storm, is eller 30 graders kyla hindrar hennes uppdrag. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-03-28 06:00
Erik Rönnkvist startade sin yrkesbana som tidningsbud för 25 år sedan. Då hade han inga planer på att vara med så här länge, men han kände direkt att jobbet passade honom.
Roligt jobb
- Jag tycker om att röra på mig och känner fortfarande att det är riktigt roligt att dela ut tidningar.
1994 blev han ordinarie förman och i september 2009 blev han distributionschef för Gällivare och Kiruna. En chef som inte vill släppa kontakten med det dagliga basarbetet och därför kör en egen cykelrunda om morgnarna. Med hästsvansen käckt på svaj och tidningsbuntarna väl packade, vet han i grunden vad arbetet som tidningsbud innebär.
- Jag tycker det är en fördel att ha kontakt med de anställda. Fler företag skulle tjäna på om de gjorde så, säger han.
Stolt yrkeskår
Förr var jobbet som tidningsbud ett extremt genomgångsyrke, så är det inte längre. I den stolta yrkeskåren finns båda unga och gamla.
De yngsta är 18 år och den äldsta 73 år. Många har jobbet som en bisyssla. Här finns pensionärer, studerande och konstnärer, men även folk som har tidningssjobbet som huvudsyssla.
- Framförallt är det envisa människor. De yttre förutsättningarna är inte alltid de bästa i Kiruna och Gällivare. Jag minns det värsta snöfallet på 30 år, en morgon med 40 cm nysnö. Alla gav allt för att få ut tidningarna.
- Jag har varit dum nog att dela ut tidningar när det var orkan i Kiruna, 38 meter i sekunden. Det är farligt och fel att vara ute då. Cykeln välte men fick vi i hop det till slut, säger han.
Färre prenumeranter
Frihet, frisk luft och motion, är de positiva bitarna i jobbet.
Jobbet har förändrats genom åren. Färre prenumeranter ger lättare tidningsbuntar. Tidningsbuden har fått större distrikt och företaget Tidningstjänst kompletterar nu med andra produkter, som veckotidningar. Förr var det fler cykel- och gångdistrikt. Nu är det fler bildistrikt. Alla distrikt är minst två timmar långa, på landsbygden finns distrikt på 4,5 timmar.
Svarta händer
Förr var tidningsbuden kolsvarta om händerna efter jobbet, med ny teknik svärtar tidningarna mindre.
- Jag var med från början, när företaget startade, 1 april 1985. Tyvärr så minskar de traditionella morgontidningarna men jag tror att papperstidningen kommer att leva vidare ett tag till, men vi märker definitivt att antalet prenumeranter minskar. Främst de yngre väljer nätnyheter. Datorerna tar över. Kunden bestämmer, men många vill ännu läsa tidningen vid morgonkaffet i stället för vid en skärm. Jag hoppas att jag slipper uppleva den dag då Tidningstjänst går i graven. säger Erik Rönnkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om