Socialdemokraten Kirsten Hallman Pettersson har nyligen tillträtt som socialnämndens ordförande, efter partikamraten Inger Junkkas avgång. Enligt henne arbetas det hårt med alla ärenden där brister har framkommit.
Hon vill inte kommentera i enskilda fall, men säger:
– Vi jobbar hårt med att ställa allt till rätta, det är ett dåligt ordval eftersom det har gått lång tid i vissa ärenden. Ett barn ska i första hand vara hos sina föräldrar, det är både en vilja och en lag. Om det finns möjlighet att inte behöva skicka iväg ett barn från kommunen så ska den övervägas.
Ni har barn placerade i ett familjehem som upprepade gånger har brutit mot den beslutade umgängesplanen, varför får det fortgå och vem tar ansvaret?
– Socialtjänsten har ansvaret enligt lag och nämnden är ytterst ansvarig. Jag kan säga att det arbetas i alla ärenden även om berörda kanske ännu inte fått ta del av det som görs. Arbetet märks kanske inte hos din informationskälla än. Jag vet att det har funnits kritik, men jag kan bara prata om det vi i nämnden diskuterar i dag, vi ska följa lagen och göra rätt.
Varför följer ni inte lagen här?
– Kritiken vi har fått gäller gamla ärenden och det är dessa vi går igenom och åtgärdar nu.
Kirsten Hallman Pettersson konstaterar att det är en tröskel att ta sig över då det handlar om gamla ärenden som fortfarande pågar.
– Vi får regelbundna rapporter till nämnden och att åtgärda alla ärenden är ett arbete som pågår hela tiden. Det är tyvärr inte gjort i en handvändning, säger hon och påpekar att avdelningen för barn och bistånd i huvudsak bemannas av inhyrda konsulter.
– Med mer personal hade det gått fortare, personalbristen är en flaskhals. Det är inget vi kan eller får skylla på eftersom vi måste följa lagen, men det är så det ser ut, tyvärr, säger hon.
NSD har ställt flera frågor till Maria Apelqvist, som är verksamhetschef för biståndsenheten barn och ungdom. Vi har bland annat frågat varför placeringen av barnen får fortsätta, trots att verksamhetschefen själv har konstaterat att den har brutit samman och hur familjehemmet kan gå emot umgängesplanen utan att socialförvaltningen vidtar åtgärder.
Hon har meddelat att hon avstår från att besvara våra frågor och att "hon inte vill medverka i en intervju som gäller individärenden".
Vi har även kontaktat tillförordnade socialchefen Nasiha Hidic, som hänvisar alla frågor vi ställt till kommundirektören Jon Åström Gröndahl.