Under helgen inbjöd Norrbottens läns landsting till Öppet Hus vid flera sjukhus i Norrbotten. Gällivare sjukhus hade en strid ström av besökare som kunde gå in i en modern ambulans, se en ögonoperaton och besöka mottagningar.
Hjärt- och lungräddning demonstrerades.
– Att arbeta som ambulanssjuksköterska är ett utmanande och spännande yrke. Det känns fint att kunna hjälpa människor, säger Helen Kuoljok.
Det kan vara ett fysiskt och psykiskt krävande arbete med bårar som ska bäras i terräng och trappor.
– Därför ingår fysprov med kondition, styrka och bärprov, säger Erika Liljergren.
Barnsköterskan Viola Nilsson informerade om en sundare livsstil och övervikt hos barn, som blivit vanligare. Barns "knubbighet" växer inte bort. Övervikt ger sämre prestationsförmåga och sämre hälsa på sikt. Ett överviktigt barn kan uppleva social isolering från jämnåriga. Hälsoråden är en timmes motion om dagen, högst två timmar framför tv/dator, högst en halv liter läsk i veckan.
Hälsocentralen Laponia informerade om sin verksamhet. Med åtta fasta läkare är köerna borta. Barnmorskan Ilona Hermet berättade om föräldragrupper, vattengymnastik för gravida och babymassage. Sjukgymnast Patrik Olofsson talade om förebyggande vård.
– Vi jobbar mycket preventivt med hälsosamtal, levnadsvanor och ett tobaksfritt liv. Vi har smärtgrupper och artrosgrupper, förebyggande behandling innebär att patienter klarar sig utan operation, säger han.
Lotta Stureberg, lokalvårdare och Anita Olsson, chef för städ, info, hotell och bibliotek, berättade om sin verksamhet.
– Det är stor skillnad jämfört med för 20 år sedan. Då svabbade vi med tunga blöta svabbar. I dag har vi moderna skurmaskiner. Vid infektionsstädning har vi specialdukar. Vi arbetar både maskinellt och manuellt. Ergonomin är viktig. Jag är en riktig ergonomipolis, säger Lotta Stureberg.
Den psykiatriska mottagningen har byggts om. Korridorerna är borta och möblemanget inbjuder till samtal. Här finns ballonger med budskapet: "Våga prata om psykisk ohälsa". I Sverige lever en av fyra med psykisk ohälsa.
Affektiva mottagningen tar emot patienter med ångest, fobi, depression, personlighetsproblematik och missbruk. Vid sjukhuset finns en vårdavdelning för 14 patienter.
– Arbetet är meningsfullt. Det är roligt när det går bra för patienterna, numera erbjuds alla patienter terapisamtal, säger behandlare Jan Westerlund, mentalskötare med vidareutbildning i kognitiv terapi.