Öppet hus på ny hälsocentral

Öppet hus på Adviva hälsocentral lockade många besökare. Blivande patienter fick träffa sina läkare och övrig personal. Det bjöds på kaffe och hembakat bröd i de nya lokalerna.

I det nya väntrummet sitter den nyanställda personalen i hälsocentralen Adviva. Ann-Sofe Karlsson, Anna-Carin Hug, Gustav Melin, Jenny Steen, Ingrid Johansson och Advivas vd Kjell Degerman.

I det nya väntrummet sitter den nyanställda personalen i hälsocentralen Adviva. Ann-Sofe Karlsson, Anna-Carin Hug, Gustav Melin, Jenny Steen, Ingrid Johansson och Advivas vd Kjell Degerman.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2011-10-03 06:00

- Jag listar mig direkt, vi är besvikna på vårdcentralerna, gumman och jag, ständigt får vi möta nya stafettläkare. Det vi vill ha är kontinuitet och trygghet i vården, säger Harry Gren.

Han var en av många besökare till den nya hälsocentralen Adviva i Gällivare. Den första vårdcentralen i privat regi i Gällivare.

Ulf Hedlund, specialist i allmänmedicin och företagsläkare, är en av läkarna på hälsocentralen. I 20 år arbetade han som företagsläkare hos LKAB, i 15 år har han varit distriktsläkare.

Klart med läkare och psykolog
- Jag har till och med kungligt brev där jag utnämndes till provinsialläkare i Gällivare 1971. Hälsocentralen ser lovande ut, det finns ett stort intresse och prognosen är 6 000 listade patienter, säger han.

En annan läkare är Gustav Melin.

- Vi är imponerade av det stora intresse som allmänheten visar. Det bevisar hur viktig sjukvården är för människorna. Vi ser oss som ett komplement, inte en konkurrent till vårdcentralerna. Personalen som sökt sig hit har gjort det av eget intresse och vill samarbete med den befintliga vården. Vi är till för dem som är sjuka och dem som inte vill bli sjuka, säger han.

För Advivas vd Kjell Degerman var det en stor dag.

- Det känns fantastiskt att komma i gång, ombyggnationen blev klar så sent som i går. Vi har anställt en psykolog från Stockholm, Marja Mettä och vi har klart med läkarna, Ulf Hedlund, Gustav Melin, Alexandra Junkka och Agata Winska Konzunovicz. Ulf Bolsöy finns med som stöd i diabetesvården och Åke Flygare är med vid uppstarten.

Startar med tomma tidböcker
Undersköterska Anna-Carin Hug, har tidigare jobbat på Älvgården.

- Det känns jättespännande och roligt att börja här. Jag ser fram emot omväxlande arbetsuppgifter och mycket kontakt med människor, säger hon.

Verksamhetschef Kirsten Hallman Petterssons förhoppning är att den nya hälsocentralen ska få 6 000 listade patienter.

- På måndag startar vi med tomma tidböcker och vi tar emot för akuta och planerade besök. Taxan är densamma som hos landstingets vårdcentraler och vi har samma regler för frikort och resor, säger hon.

Arbetsterapeutens roll
Advivas uppdrag är förebyggande arbete, aktiv rehabilitering, vård och behandling. Arbetsterapeut Maria Fyrén, säger att det är viktigt att stärka det friska hos människan.

- Vår grundsyn är att människan mår bra av aktivitet och vårt fokus är att stärka det friska hos människan. Arbetsterapeutens roll är att vara en guide till en enklare vardag. Vi utför rehabilitering för att den som drabbats av skada eller sjukdom ska klara sitt dagliga liv, vi ger ergonomiska råd, hjälpmedelsutprovning och intygsskrivning för bostadsanpassning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om